İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Rektör Al’dan Araştırma Dekanlığı Atağı

Rektör Al’dan Araştırma Dekanlığı Atağı

1756
GÖSTERİM
4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) Araştırma Üniversitesi olma vizyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Hamza Al öncülüğünde sürdürülen çalışmalar sonucunda önemli bir gelişme yaşandı. Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi amacıyla ‘Araştırma Dekanlığı’ açıldı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, atandığı günden beri her fırsatta dile getirdiği, sosyal ve ekonomik kalkınmada kritik role sahip olan ‘Araştırma Üniversitesi’ olgusunun Sakarya Üniversitesine kazandırılmasıyla hem Üniversitemize hem de Ülkemize hizmet etmiş olacağız.” ifadelerinde bulundu.  Araştırma üniversitelerinin kültüre, teknolojiye ve topluma katkıda bulunan ulusal kurumlar olduğu ve SAÜ’nün bu potansiyelini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

SAÜ, alanlarında uzman öğretim elemanlarına ve ileri araştırma altyapısına sahip. Türkiye’nin geleceğini şekillendiren projelerin yürütüldüğü, skalası geniş çalışma ve üretim kabiliyetine sahip olan SAÜ, yeterli desteği alarak üniversiteler arasındaki yerini araştırma üniversitesi olarak değiştirmek konusunda iddiasını ‘Araştırma Dekanlığı’ ile güçlendirdi.

Sakarya Üniversitesi Yönetim Kurulu (ÜYK) Toplantısında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan tarafından sunumu ve tanıtımı yapılan ‘Araştırma Dekanlığı’nın kurulması ÜYK üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Birimler arasındaki koordinasyon, kurul ve komisyonların aktifleştirilmesi, bilgi akışının sağlanması, veri toplanması, yenilikçi çalışmalar, potansiyeli açığa çıkarmak, disiplinler arası çalışmak gibi gerekçelerle kurulması önem arz eden Araştırma Dekanlığının dijital alt yapı çalışmaları hakkında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de sadece İTÜ bünyesinde bulunan Araştırma Dekanlığı Stanford, Princeton, Oxford gibi dünyanın lider üniversitelerinin çoğunda 1980’lerden beri etkin bir şekilde çalışmakta olan bir yapı olarak göze çarpıyor. Sakarya Üniversitesi bu oluşumuyla, Türkiye’nin ilgili alanda öncü üniversitelerinden biri olarak hem ulusal hem de uluslararası hedeflerine ulaşma yolunda yeni bir ivme yakalama çabasında olduğunu göstermiş oldu.

SAÜ Araştırma Dekanlığı’nın üç ana kuruluş amacı şu şekilde özetlendi.

  • Üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek araştırma, geliştirme, yenilikçilik faaliyetlerinin koordinasyon içerisinde işletilebilir hale getirilmesi için rehberlik desteği başta olmak üzere mümkün olan her türlü desteğin sağlanabilmesini temin etmek,
  • Sürdürülebilir araştırma ortamı ve şartlarının korunabilmesi için araştırmacıların karşılaştığı sorunlara etkin çözümler sunmak, araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında ulusal ve uluslararası iş birliklerinin kurulmasına ve disiplinler arası çalışmaların başlatılmasına öncülük etmek,
  • ‘Araştırma Üniversitesi’ olma vizyonu doğrultusunda dünyaya ve ülkemize katkı sağlayan araştırmalar yapabilmek, daha çok araştırma fonundan faydalanabilmek, patent, faydalı model, proje sayısını arttırabilmek, mevcut araştırma şart ve ekipmanlarını daha verimli ve paylaşımcı kullanabilmek, daha yüksek seviyeli ve kaliteli Lisans/Lisansüstü eğitim vermek, daha iyi öğrenciler tarafından tercih edilmek.

SAÜ Araştırma Dekanlığı; Üniversite-Sanayi İşbirliği, Sakarya Teknokent ve Adaptto ile daha etkin bir çalışma ortamı oluşturulması, araştırma merkezleri ve akademik birimlerle sürdürülebilir araştırma ekosisteminin yaratılması, öğrenci odaklı Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması, daha nitelikli proje ve yayınların üretilmesi gibi görevleri de üstlenecek.

Bu gelişmelerin ışığı altında bilimsel araştırma çıktılarının artırılması, bireysel ve toplumsal anlamda çözüm önerilerinin üretildiği, yapılan araştırmalar sonucunda gelecek kuşaklara bilginin aktarılmasının amaçlandığı Araştırma Üniversitesi olma hedefi SAÜ’ye, Sakarya’ya ve Ülkemize değer katacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *