İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Sakarya denizcilik ve yat sektörü için çok uygun

Sakarya denizcilik ve yat sektörü için çok uygun

2020 yılı ihracat oranlarında en yüksek artışın gemi ve yat sektöründe yaşandığını aktaran SUBÜ Denizcilik MYO Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş; denizci kent yönü güçlenen Sakarya’nın konumu ve potansiyeliyle özellikle küçük tekne imalatı başta olmak üzere sektörde öncü konuma gelebileceğini, bu kapsamda ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş, Türkiye’nin 2020 yılı ihracat verileri üzerinden gemi ve yat sektöründeki yükseliş ile Sakarya’nın bu noktadaki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2020 yılında ihracat kalemlerindeki en yüksek artışın yüzde 31,9 ile gemi ve yat sektöründe yaşandığını belirten Akkaş, sektörün yatlar, tekneler, botlar, gemi yan sanayi, römorkörler, tankerler, feribotlar ve diğer deniz araçlarından oluştuğunu söyledi.

Denizci kent olma yolundayız

İstanbul’un gemi ve yat sektörünün lokomotifi olduğu bilgisini paylaşan Akkaş, “Yalova, İzmir ve Bursa ise İstanbul’un ardından sektördeki ihracatın önemli kısmını gerçekleştiren diğer şehirler olarak ön plana çıkıyor. Ülke genelinde yayılma potansiyeline sahip olan bu sektörde Aydın’dan Şırnak’a kadar birçok il tarafından da ihracat yapılıyor. Sakarya’nın konumunu, lojistik avantajlarını ve insan kaynağını göz önüne aldığımızda önümüzdeki yıllarda sektöre çok daha fazla katkı sağlayacak bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Şehrimiz Karasu Limanı’ndaki seferlerin arttırılmasıyla daha aktif bir denizci kent haline geldi. Sahip olduğu bölgesel avantajlarla ise gemi ve yat sektöründe gerçekleştirilecek yatırımlara en uygun şehirlerden birisi konumunda bulunuyor” diye konuştu.

Üniversite-sanayi iş birliği önemli

Salgının küçük tekne taleplerinde artışa neden olduğunu vurgulayan Akkaş, “Küçük tekne imalatında farklı malzeme kullanımı ve kullanıcı dostu tasarım yaklaşımları dünya ölçeğindeki pazarda karşılık buluyor. Endüstrinin farklı kollarının faaliyet gösterdiği Sakarya’da bu anlamdaki imalatın yapılmasında herhangi bir engel yok. Bunun gerçekleşmesi özellikle ihracatta şehrimize büyük katkı sağlayacaktır. Gemi ve yat sektörü içerisinde çok çeşitli faaliyet alanlarını bulunduruyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi denizcilikte de üniversite-sanayi iş birliğinin arttırılması için SUBÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda gemi ve yat sektöründe faaliyet gerçekleştiren ya da gerçekleştirmeyi planlayan girişimciler ile ortak bir platform oluşturarak hem Sakarya’nın denizci kent özelliğini ortaya çıkarmak hem de ekonomik açıdan bir katma değer oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *