İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Sakarya Üniversitesi Araştırma Üniversitesi Olma Hedefine Adım Adım İlerliyor

Sakarya Üniversitesi Araştırma Üniversitesi Olma Hedefine Adım Adım İlerliyor

1774
GÖSTERİM
4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Rektör Prof. Dr. Hamza Al’ın göreve başlaması ile birlikte Araştırma Üniversitesi olma hedefine odaklanan Sakarya Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalar semeresini vermeye başladı. Sakarya Üniversitesi son bir yılda yaptığı çalışmalarla Dünya ve Türkiye’de birçok sıralamada üst sıralarda yer aldı.

URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı tarafından, üniversitelerin güçlü ve gelişmeye açık yönlerini belirlemek için hazırlanan alan sıralaması 2022-2023 sonuçları açıklandı. 2022-2023 alan sıralamasında, Dünya’daki en iyi üniversiteler toplam 78 bilim alanına göre listelendi. Üniversitelerin, bilim alanlarına göre ürettiği makale ve atıflar dikkate alınarak, son beş yılın akademik performansı değerlendirildi. Clarivate Analytics InCites tarafından sağlanan nesnel verilerin kullanıldığı sıralamada, Sakarya Üniversitesi Türk üniversiteleri içerisinde Makine Mühendisliği ve Malzeme Mühendisliği alanlarında Türkiye’de ilk 10’da yer aldı. Böylece Sakarya Üniversitesi, 2 alanda sıralamasını yükseltirken 2 yeni alanda da sıralamalara girdi. Matematik Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji alanlarında ise ilk 20’de yer aldı. Hazırlanan raporda genel sıralamada ise Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 17. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Sakarya Üniversitesi Dünya sıralamasında ise 1498. sıradan 1360. sıraya yükseldi.

Bölümlerinin büyük çoğunluğu akredite olmuş, Türkiye’de ilk sırada olan üniversitesi aynı zamanda  yükseköğretimde Avrupa Mükemmellik Ödülüne sahip tek üniversite olma özelliğini taşıyor.. Geçtiğimiz aylarda akademik çalışmaların açıklandığı QS Dünya sıralamasında Türkiye’deki devlet üniversiteleri içerisinde 10. sırada, Asya Üniversiteleri sıralama sonuçlarına göre; 31 bölgeden 669 üniversite arasında  301-350 sırada yer alarak önceki yıllara göre büyük ilerlemeler kaydetti. UI Green Metric Dünya Üniversite Sıralamasına göre, Sakarya Üniversitesi 208. sıradan 186. sıraya Türkiye sıralamasında ise 15. sıradan 12. sıraya yükseldi. TÜBİTAK’ın 2023 yılı ‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ raporuna göre Sakarya Üniversitesi, 18 ana araştırma ve 108 alt araştırma alanında üst sıralarda yer alıyor. İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education'ın (THE), dünyanın en iyi genç üniversiteler arasında ise dünyada 351-400 bandında yer alıyor.

Sakarya Üniversitesi 2023 yılında YÖK’ün yeni vizyonu arasında yer alan Yükseköğretimde Büyük Veri Projesi’nde Pilot Üniversite olarak seçilmiştir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “bilişim ve siber güvenlik” alanında önemli çalışmalar yürüten Sakarya Üniversitesi YÖK tarafından Bilgi Güvenliği alanında ‘öncelikli alan’ misyonuna sahip Üniversite olarak ilan edildi. Sakarya Üniversitesi ayrıca 54 lisans, 14 lisansüstü program olmak üzere toplam 68 programı akredite edilmiş, Türkiye’de birinciliğini sürdüren üniversite olma özelliğine sahip.

Peş peşe gelen başarılarla Sakarya Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olma hedefine ulaşacağına inandığını belirten Rektör Hamza Al şunları söyledi: “Araştırma üniversitesi olma hedefiyle yola çıktık, tüm ekip olarak buna odaklandık. Son bir yıl içerisinde   kurumumuzu bu hedeflere taşıyacak çok değerli çalışmalar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Öğretim üyelerimiz; TÜBİTAK 3005, 1005, 1001, 1002, Birleşmiş Milletler ve AB projelerinde, proje yürütücüsü olarak görev yapmaktalar. Q1 dergilerde yapılan yayınlar sürekli artıyor. Uluslararası ve ulusal sıralamalarda yükselen başarımız bu çalışmaların sonucudur. Bu başarıların elde edilmesinde katkısı olan başta Araştırma Dekanlığımıza, tüm fakülte dekan, bölüm başkanı, öğretim elemanlarımıza ve tüm akademik ve idari personelimize yürekten teşekkür ediyorum”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *