İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden COST Projesi

Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden COST Projesi

Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Atak, arkeolojide yapay zeka uygulamalarını geliştirmek için COST CA23141 – MAIA aksiyonuna kabul edildi. Aksiyon, arkeologlar, dijital arkeologlar ve bilgisayar bilimcileri bir araya getirerek ortak anlayışı sağlamayı hedefliyor ve Yapay Zeka'nın arkeolojiye etkisini ele alıyor.

Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Atak, COST (European Cooperation in Science and Technology) CA23141, “Managing Artificial Intelligence in Archaeology” (MAIA) aksiyonuna çalışma grubu üyesi olarak kabul edildi.

COST CA23141 – MAIA aksiyonu, arkeolojide yapay zeka uygulamaları konusunda ortak bir anlayış geliştirmek için birlikte çalışacak arkeologlar, dijital arkeologlar ve bilgisayar bilimcilerinden oluşan bir topluluk oluşturulmasını kapsamaktadır. Arkeolojide Yapay Zeka (YZ), arkeolojik alanların tespitinden, arkeolojik çanak çömleklerin tanınması ve yeniden birleştirilmesine, tarihi belgelerden ve kitabelerden metin madenciliğine, insan kalıntılarının incelenmesine, duvar resimleri ve grafitilerin tanımlanmasına ve hatta robot teknolojisine kadar birçok arkeolojik alana uygulanmaktadır.

Bu aksiyon, dijital koleksiyonlar ve eğitim verileri oluşturmak veya kullanmak isteyen araştırmacıları bir araya getiren toplantıları ve atölye çalışmalarını içeriyor. Bunun anahtarı, YZ araştırmaları için optimize edilmiş arkeolojik kaynakların belgelenmesi için sahada eğitim fırsatları ve araştırmacıların karşılaştırmalı ve eğitim verilerinin nasıl oluşturulacağını anlamak için sınırlar ötesinde çalışabilecekleri kısa süreli bilimsel araştırma görevlerini içeriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *