Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gizem Frit Amfisi’nde, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tarafından “Türk İslam Sanatında Geometrik Desenler” konulu bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yasin Çakmak konuşmacı olarak katıldı.
Sunumuna kendisini tanıtarak başlayan Doç. Dr. Yasin Çakmak, Türk İslam sanatındaki geometrik desenlere yönelik çalışmalarını paylaştı. Geometrik desenlerin özelliklerini tanıtan Çakmak, cami mimarisine dair Filistin ve Tunus’taki örneklerden bahsetti. Tarihsel bir bakış açısıyla Emeviler döneminde geometri alanında bir ilerleme olmadığını, ancak Abbasi döneminde bu sanatın gelişmeye başladığını ifade etti.
Geometrinin Sanata Dokunuşu
Geometrik mimarisiyle öne çıkan camilere ve yapıldıkları dönemlere dair bilgiler veren Çakmak, Bağdat’ta bulunan, ancak istilalar nedeniyle yok olan bir kütüphaneden söz etti. İslam sanatındaki geometrik desenleri diğerlerinden farklı ve eşsiz kılan unsurları ise simetri, oran, ilişki, dinamik dikdörtgenler ve matematiksel seriler gibi ileri düzey geometrik bilgilere dayandırdı. Ayrıca, desen stillerine dair detaylı bilgiler aktardı.
Ders havasında geçen etkinlik yoğun ilgiyle karşılandı. Çakmak, etkinliğin sonunda soruları yanıtladı ve katılımcılara teşekkür etti. Ardından kendisine teşekkür belgesi takdim edildi ve etkinlik sona erdi.