İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim SAÜ’lü Ekipten Büyük Başarı

SAÜ’lü Ekipten Büyük Başarı

736
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sakarya Üniversitesi JustV ekibi tarafından geliştirilen “Sistematik Duyarsızlaştırma Terapisinde Biyosensör Destekli Sanal Gerçeklik Uygulamaları” projesi dünya birincisi oldu.

Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçen Çetinel’in yürütücülüğünde kurulan JustV ekibi, geliştirdiği “Biosensor Assisted Virtual Reality Applications In Systematic Desensitization Therapy” isimli proje ile Endonezya’da düzenlenen ve 23 ülkeden 700 takımın yarıştığı Uluslararası Gençlik Bilim Fuarı’nda dünya birinci seçilerek altın madalya kazandı.

Disiplinlerarası bir çalışma ile sosyal fobi tanısı bulunan kişilerin tedavileri için sanal gerçeklik tabanlı bir proje geliştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Gökçen Çetinel, projenin temel amacının psikolojik tedavilerin etkinliğini arttırmak ve uzmanlara daha hızlı sonuç aldırabilmek olduğunu söyledi. Sakarya Üniversitesi Mediko Psikososyal Destek Ekibi ve Psikoloji bölümü öğretim üyelerinden projenin gelişim aşamasında destek aldıklarını belirten Doç. Dr. Çetinel, “Psikolojik tedaviler esnasında, psikologların hayal etme, düşünme gibi bir talepleri olabiliyor. Bir kediden korktuğunuzu düşünün ve hayal edin. Gözünüzü kapatarak korktuğunuz hayvanın elinizde olduğunu varsayın gibi. Bu esnada kişilerin verdiği tepkiler psikologlar tarafından göreceli bir durum olarak algılandığı için tedaviyi kolaylaştıracak bir çözüm üretmek istedik. VR tabanlı bir üç boyutlu görseller hazırlayarak kişinin gerçekten de yanında bir kedi olduğunu düşünmesini sağlamak istedik” ifadelerini kullandı.

Projenin arayüz tasarımında uygulayıcılar için de büyük kolaylıkların bulunduğunun altını çizen Doç. Dr. Çetinel, “Tedavi edilen kişilerin korku hallerinde nabızlarında bir artış olabilir. Bu verileri uygulayıcı terapistler görebilmektedir. Tedavi sürecinde aşamalar arasında geçiş ve karşılaştırma kolaylıkla görüntülenebilir. Tedavi aşamalarında bulunan ölçütleri VR ile etkin kullanarak uygulayıcıya tarafından daha dikkatli olacağı noktalar sunulmuş oluyor. Uygulama üzerinden alınabilen notlar sayesinde, uygulayıcı ölçeklendirme öncesi ve sonrası notlarıyla hasta hakkındaki raporunu kolaylıkla oluşturabilecek” dedi.

Bilim fuarında kazandıkları altın madalyadan dolayı büyük bir mutluluk içerisinde olduklarını belirten Doç. Dr. Gökçen Çetinel, psikolojide teknolojik uygulamalar kategorisiyle Teknofest’e de katılmak istediklerini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *