İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim 'Tıp Bilişimi, Bir Bilim Dalı Olarak Rüştünü İspat Etti'

'Tıp Bilişimi, Bir Bilim Dalı Olarak Rüştünü İspat Etti'

1360
GÖSTERİM
6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İstanbul Üniversitesi Tıp Bilişimi – Multidisipliner Çalışmalar toplantısı, çevrim içi olarak gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın da katıldığı toplantıda, Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nilgün Bozbuğa ve Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’in editörlüğünü üstlendiği ve yine İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinin çalışmalarının yer aldığı Tıp Bilişimi kitabı da tanıtıldı.

Tıp Bilişimi alanında geçen yıl gerçekleştirilen çalıştayın görüntülerinin yer aldığı videonun gösterimiyle başlayan toplantı, Üniversitemiz öğretim üyelerinin çalışmalarıyla hazırlanan ve İstanbul University Press tarafından basılan Tıp Bilişimi kitabının editörleri İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Bozbuğa ve Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’in açılış konuşmalarıyla devam etti.

“Akıllı Toplum, Akıllı Sağlık Mottosuyla Hareket Ediyoruz”

1287 sayfa, 42 bölüm ve tıp bilişimi terimleri karşılıklar kılavuzunu da kapsayan 3 ekten oluşan Tıp Bilişimi kitabının yayınlanmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Bozbuğa, başta İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak olmak üzere çalışmaya destek ve katkı sunan herkese teşekkürlerini iletti. Günümüzde tıp bilişiminin bir bilim dalı olarak rüştünü ispat edip şekillendiğini kaydeden Prof. Dr. Bozbuğa, “Biz de İstanbul Üniversitesi olarak bu konuda multidisipliner bir çalışmanın yoluna girdik. Sevinç Hocamız ile tıp bilişimi alanında bir kitap hazırlamak için çalışmalara başladık. Ülkemizin bilişim tarihi açısından önem taşıyan bir e-çalıştay düzenledik. Geleceğe dair ise ‘akıllı toplum, akıllı sağlık’ mottosuyla hareket ediyoruz. Bütün katılımcılarımızı 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz, ilk kongrede olduğu gibi konuyu Üniversitemizin araştırma üniversitesi kimliğine yaraşır şekilde ayrıntılarıyla ele alacağımız ve güzel çıktılar elde edeceğimize inandığımız II. Tıpta Bilişim Kongresi’ne davet ediyoruz. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler” dedi.

“Kitabımızın Öğrencilere ve Alana İlgi Duyanlara Faydalı Olacağına İnanıyoruz”

Prof. Dr. Bozbuğa’nın ardından Prof. Dr. Sevinç Gülseçen konuşmasını gerçekleştirdi. Tıp Bilişimi kitabının tıp ve bilişim alanlarında okuyan öğrenciler ve bu alana ilgi duyan herkes için faydalı olacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Gülseçen, “Bu fikir gerçeğe dönüşürken, çalışmamıza Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mahmut Ak ve Üniversite yönetimimiz çok sıcak baktı ve büyük destekte bulundu. Yazarlarımız bu eserde yer almayı severek kabul etti. Bütün bunlar bize güç verdi. Biz de çalışmamızı hep beraber bu noktalara getirdik. Bu önemli bir ekip çalışmasıydı. Herkese katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Tıp Alanında Yürütülen Çalışmaların, Multidisipliner Anlayışla Desteklenmesi Gerekiyor”

Prof. Dr. Gülseçen’in ifadelerini tamamlamasından sonra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak söz aldı. Günümüzde küresel boyutta artan sağlık hizmeti talebinin karşılanması amacıyla tıp alanında yürütülen etkinliklerin multidisipliner anlayışla, bilgi ve iletişim teknolojilerinin desteklediği alanlara genişletilerek taşınması gereği doğduğunu belirten Prof. Dr. Ak, bu anlamda yürütülen bütüncül etkinliklerin, “Tıp Bilişimi” akademik çalışmaları olarak İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nün önderliğinde sürdürüldüğünü söyledi.

“Tıp Bilişimi, Sağlıkta Dijital Dönüşümle Birlikte Sürekli Genişliyor”

Tıp bilişiminin sağlık kuruluşlarıyla sınırlı olmayan, bilimsel, teknik, ekonomik, yasal ve sosyal boyutları olan, her geçen gün boyutları genişleyerek etkin koordinasyon gerektiren bir alan olarak sağlığı derinden etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Ak şu ifadeleri kullandı: “Araştırma Üniversitesi hüviyeti taşıyan İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından 2019 yılında bu alanda kitap çalışması başlatılmış ve bilişim, dijitalleşme, yapay zekâ, makine öğrenmesi, insan makine etkileşimi, veri bilimi ve büyük veri yönetimi, tıbbi sistemlerin modellenmesi, klinik karar destek sistemleri, görüntü işleme, biyoenformatik, tıp bilişimi etiği ve hukuku, bilişim teknolojileri destekli eğitim-öğretim, sağlıkta dijital dönüşüm ve dijital tıp 2 hizmetlerinden yararlanabilmek için kültürel bakış açısı geliştirilmesi konuları ile tıp bilişimi terimleri karşılıklar kılavuzunu kapsayan 7 ana bölümde, 42 bölüm ve 3 ek bölümden oluşan Tıp Bilişimi kitabı İstanbul University Press tarafından elektronik kitap olarak basılmıştır. Bir yandan sağlıkta dijital dönüşümle tıp bilişimi alanının yeni kavramlarla sürekli genişliyor olması, potansiyel sağlık hizmeti kullanıcılarının bilinçlenmesine, yeni sağlık alışkanlıkları ve refleksleri geliştirilmesine yol açmaktadır. Diğer yandan ise, daha yetkin ve kaliteli sağlık hizmetinin kesintisiz sunumunun yaygınlaşması ile veri güvenliği ve kişisel sağlık verilerinin korunması için etik çerçeve ve teknik destek sağlanması konuları tüm paydaşlar açısından bütüncül olarak hassasiyetle ele alınması gerekliliği oluşmaktadır.”

“II. Tıpta Bilişim Kongresi Geniş Bir Perspektifle Gerçekleştirilecek”

Tıp bilişimi ve sağlıkta dijital dönüşümün değişik segmentlerinin geniş bir perspektifle ele alınacağı 30 Eylül – 1 Ekim 2021 tarihlerinde Dijital Sağlık ve Tıpta Yapay Zekâ Uygulamaları teması ile II. Tıpta Bilişim Kongresi’nin düzenlenmesinin kararlaştırıldığını aktaran Prof. Dr. Ak, “Kongre kapsamında ‘Akıllı Toplum – Akıllı Sağlık’, ‘Sağlıkta Doğal Dil İşleme’, ‘Tıp Bilişimi Eğitimi’ ana oturumlarının yanı sıra genel tıp bilişimi bildiri oturumları, paneller, öğrenci açık fikir kürsüsü ve eğitim etkinlikleri yer alacaktır. Buna ek olarak, Tıp Bilişimi kitabı yakın zamanda İngilizce olarak (Medical Informatics) da ele alınacaktır, şimdiden başarılar dilerim. Bilim dünyasına önemli bir katkı sağlayan Tıp Bilişimi kitabının değerli editörleri Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’e ve Prof. Dr. Nilgün Bozbuğa’ya ve kitabın kıymetli yazarlarına teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından yazar konuşmalarının da tamamlanmasıyla sona erdi.

Haber: Tuğçe Ayçin

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *