İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trakya’da ‘Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu’ düzenlendi

İlki 2004 yılında İzmir’de yapılan ardından her yıl farklı illerde organize edilen “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu”nun 16.’ncısı bu yıl, 24-26 Haziran 2019 tarihleri arasında Trakya Üniversitesinde düzenlendi. Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü iş birliğinde Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda uluslararası çapta bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen programa Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra sanayiciler de katıldı. Ekserji ve uygulamaları konusunda son teknolojik ve bilimsel gelişmeler hakkında yeni yöntem ve araçlar ile problemlere farklı bir yaklaşım ve bakış açısı kazandırabilmek amacıyla düzenlenen “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu” katılımcıları Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Prof. Dr. Yunus A. Çengel, Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Prof. Dr. Adnan Midilli, Prof. Dr. Mustafa Özilgen ve Prof. Dr. Birol Kılkış gibi alanında öncü bilim insanlarından önemli eğitimler aldılar.

Kanada’dan Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Amerika’dan Prof. Dr. Yunus Çengel, Prof. Dr. Birol Kılkış ve Türkiye’den Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Prof. Dr. Adnan Midilli ile Prof. Dr. Mustafa Özilgen gibi dünya çapında tanınan bilim adamlarının eğitmen olarak yer aldığı yaz okulunda üç gün boyunca, ekserji ile ilgili temel bilgiler ile birlikte termodinamik, enerji ve ekserji analizleri, enerji sistemleri, inovatif yaklaşım ve ürünler, hidrojen yakıtı, yakıt pilleri, gaz türbinli motorlar, enerji depolama sistemleri, gıda ve ilaç endüstrilerinde ekserji analizi başlıkları altında yapılan çalışmalarda ekserjinin nasıl uygulandığı konusunda bilgiler paylaşıldı.

Konu ile ilgili akademisyenlerin, lisansüstü öğrencilerinin ve Ar-Ge merkezlerinde çalışan araştırmacıların günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve farklı ekserjetik uygulamaları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayan programda yurt içi ve yurt dışından Trakya Üniversitesine gelen pek çok bilim insanı “ekserji” ile enerjiyi daha kaliteli, faydalı ve verimli bir şekilde nasıl kullanabilecekleri konusunu masaya yatırarak tartışmaya açtılar.

Üç gün boyunca devam eden eğitimlerde Türkiye Ulusal Hidrojen Derneği Başkanı ve Kanada Ontario Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdüren TÜBA Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer “Energy and Exergy Dimensions” “Energy and Exergy Analyses and Efficiency Assessments of Systems: A Problem Session” “Integrated Solutions with Exergy” “Novel Energy Topics and Exergy Analysis, and Future Directions” Amerika Birleşik Devletleri Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus A. Çengel “Thermodynamic Concepts” “Introduction to the 2nd Law and Exergy” “Exergetic Approach to Innovation” “Preserving Exergy via Energy Efficiency” Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı “Exergetic Evaluation of Building Energy Systems” “Energy and Exergy Management System Standards” Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli “Chemical Exergy Calculations: Examples” “Exergy Analysis of Gasification Systems” “Exergetic, Environmental and Sustainability Assessments of Energy Systems” Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özilgen “Introduction to Bio & Medical Thermodynamics” “Exergy Analysis of Biological Structures” “Exergy Analysis in Food and Pharmaceutical Industries” Amerika Birleşik Devletleri American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers da görevli Prof. Dr. Birol Kılkış “Game Changer in HVAC Applications: Exergy” “Exergetic Sustainability Models” Bahçeşehir Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Canan Acar “Exergy Analysis of Hydrogen Production Processes” Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. C. Özgür Çolpan “Exergy Analysis and Optimization of Fuel Cells” Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Akif Ezan “Exergy Analysis and Optimization of Thermal Energy Storage Systems” Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karakılçık “Exergy Analyses of PV and PV/T Systems” ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Öztürk “Exergy Analysis of Liquefaction Systems” başlıklı sunumlar yaptı.

Düzenleme Kurulu’nu Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ayşegül Öztürk, Prof. Dr. Semiha Öztuna, Prof. Dr. Oktay Hacıhafızoğlu ve Doç. Dr. Doğan Eryener’in yaptığı “16. Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu”nda ayrıca eğitim bilimleri ve hidrojen alanlarındaki uzmanlıklarının yanı sıra birçok dergide baş editörlük görevlerini de sürdüren Prof. Dr. İbrahim Dinçer “Kabul Edilebilir Bir Bilimsel Makale Nasıl Hazırlanmalı ve Dergiye Sunulmalı?” isimli bir çalıştaya imza attı.

Kurs sonunda katılımcılara Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi onaylı sertifika verildi.