Yalova Üniversitesi milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 85’inci ölüm yıldönümü münasebetiyle “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” başlıklı panel düzenledi.
Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü tarafından Rauf Dinçkök Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, Prof. Dr. Ergün Yıldırım ve Prof. Dr. Musa Şahin’in yanı sıra birçok öğrenci katılım gösterdi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nı takiben “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” panelinin açılış konuşmasını Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yücesoy konuşmasında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un çok yönlülüğü üzerine vurgu yaparak, 63 yıllık hayatına çok şey sığdıran bir entelektüel olduğunu ifade etti. Sadece kendi dönemini değil gelecek nesilleri de etkilediğini belirten Yücesoy, “Mehmet Akif Ersoy gerçek bir aydındır. Gerçek aydın dediğimiz kişi kendi milletinin geleneklerini, tarihini, sosyokültürel yapısını inkâr etmeden ve özümseyerek çağdaşlaşabilen kişidir. Mehmet Akif’te tüm bu özellikler birleşmiştir. 63 yılını dolu dolu ve zorluklarla geçirmiştir. Buna rağmen mücadelesinden ve ideallerinden asla vazgeçmemiş bir insanın nesli olarak onun yolundan gitmemiz gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.
Panele Mehmet Akif’in hayatını anlatan belgeselle devam edildi ve belgeseli müteakiben Prof. Dr. Ergün Yıldırım “Akif’in Leylası” isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Sadece Türk Edebiyatında 80 farklı Leyla ve Mecnun hikayesinin olduğunu ifade eden Yıldırım “Milletimizde Leyla imgesi çok kuvvetli bir imge. Beşeri aşkı değil, ilahi aşkı beşeri düzeyde anlaşılması için anlatan bir kudrete sahip. Mehmet Akif’in de bir Leylası var, Onun da bir aşkı var. Aslında uğruna çöllere düştüğü, Mecnunlaştığı, hüzünlere gark olduğu, bütün varlığını ortaya koyduğu bir Leyla bu. Onun Leyla’sı milletidir” ifadelerini kullandı.
Yalova Üniversitesi öğrencilerinin Mehmet Akif’in şiirlerini okumasıyla devam eden panele YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın, ‘Milli Mücadelede Kadınlar’ isimli konuşması ile devam edildi. Her şeyden önce İslami duyguları derin bir şekilde yaşayan Mehmet Akif’in şiirlerinde kadına verilen öneme dikkat çeken Oktay, usta şairin kadına şiddete yönelik eleştirilerini, aile hayatına verdiği önemi, o dönemde kız çocuklarının okutulması için gösterdiği hassasiyeti ve Türk kadınının yüceliğine dair düşüncelerini kendi kaleme aldığı şiirlerden örnekler göstererek anlattı.
Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Musa Şahin ise ‘Mehmet Akif’in Şiirlerinde İnsan ve Toplum’ temalı konuşmasını gerçekleştirdi. Şahin konuşmasında, “Mehmet Akif Ersoy bir insandı ve insan olmak için uğraştı, çabaladı ve bütün mesele de insan olmaktı. Diğer unsurlar hep onu besleyen kaynaklardır. Nefes alıyoruz, insan olmak için. Su içiyoruz, insan olmak için. Seviyoruz insan olmak için, anne, baba, öğrenci oluyoruz insan olmak için. Vatanımızı seviyoruz, vatanımızı ayakta tutmak için uğraş veriyoruz insan olmak için” sözleriyle her şeyin özünde insan olmanın yattığını ifade etti.
“Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” paneli, şiir dinletileri ve akabinde İstiklal Marşı’nın okumasıyla sona erdi.