Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Güroy koordinatörlüğünde gerçekleşen yürütülen “Increasing the Empowerment of Youth by Improving The Digital E-Learning in Gastro-Fish” isimli projenin ikincincisi gerçekleşti.
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Derya Güroy’un koordinatörlüğünde yürütülen “Increasing the Empowerment of Youth by Improving The Digital E-Learning in Gastro-Fish” isimli projenin Öğrenme Öğretme Eğitim Faaliyetlerinden ikincisi 16-20 Mayıs haftasında İtalya, Palermo'da gerçekleştirildi. Üniversitemiz öğretim elemanlarından Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programından Prof. Dr. Betül Güroy, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümünden Öğr. Gör. Yasin Özaslan ve Öğr. Gör. Mehmet Emin Tura, Su Altı Teknolojisi Programından Öğr. Gör. İzzet Şahin katılım sağladılar.
Gençlerin balıkçılık ve gastronomi sektörüne olan ilgilerini artırmayı, sağlıklı su ürünleri ve balık pişirme tekniklerini öğrenmelerini amaçlayan GastroFish projesi kapsamında ev sahibi ortak CEIPES (Centro Internazionale per la Promozione dell'Educazione e lo Sviluppo) tarafından düzenlenen etkinliklerde, öğretim elemanlarımız proje ortakları ile birlikte su ürünlerinin üretiminden tüketiciye sunumuna kadar olan aşamalarını yerinde gözlemledi ve bilgi alışverişinde bulundular.
Su ürünlerinin tüketici ile buluşturulması ve sağlık açısından yararları düzenlenen etkinlikte; şehrin sembolik bir alanı olan Porta Carini'de balık ve yerel ürünlerin satıldığı tarihi "Capo" pazarı ziyaret edildi. İkinci gün sabahın erken saatlerinde Palermo'daki Mercato Ittico Belediye Balık Hali’nde Adriyatik ve Orta Akdeniz Bölgesi’nden getirilen balıkların sergilendiği ve satıldığı balık mezadına katılım sağlandı. Ayrıca bölgedeki su altı yaşam çeşitliliği sanal gerçeklik teknolojisi olanakları ile katılımcılara tanıtıldı.
Avrupa’nın en büyük gastronomi akademilerinden biri olan EUROFORM ziyaret edilerek Sicilya bölgesine ait pişirme teknikleri hakkında katılımcılara sunumlar gerçekleştirildi. Örnek olarak Sicilya Mutfağına özgü Sarde a Beccafico (Sardalye, galeta unu, limon, kuş üzümü, çam fıstığı, defneyaprağı ve diğer malzemelerle hazırlanan Sardalya Dolması) uzman şef ve öğretim elemanlarımızın katılımıyla hazırlandı ve katılımcılara ikram edildi. Böylelikle öğretim elemanlarımız ve katılımcılar farklı ülkeler, farklı kültürler ve farklı mutfaklar konusunda önemli ve değerli tecrübeler edindiler.
21 Mayıs 2022 tarihinde proje adına üniversitemizi temsilen Öğr. Gör. Enez Özkan Demirci, proje kapsamında hazırlanan gençlerin faydalanabileceği Akdeniz bölgesindeki “Su Ürünleri ve Balık Üretim / Tüketim Rehberi”, “Su Ürünleri ve Balık Gastronomisi ve E-Öğrenme Modülleri” ve “Avrupa Sportif Balıkçılık Ağı” hakkında hazırlanan proje faaliyetlerinin uygulanması ve proje çıktılarının mevcut durumunu görüşmek üzere toplantıda hazır bulundu.
Balıkçılığın sürdürülebilir gelişimini ve her düzeyde ekonomik kalkınmaya olan etkisinin işlendiği eğitim programında, geleneksel yöntemlerin yanı sıra ve VR (sanal gerçeklik), AR (arttırılmış gerçeklik) gibi yenilikçi yöntemlerinde kullanıldığı etkinliklerde projenin geliştirilmesine katkıda bulunmak, balık tüketimini teşvik etmek ve gençlerin buna bağlı farklı endüstrilere katılımını teşvik etmek amacıyla İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye’den gelen katılımcılarla bilgi ve kültür alışverişi gerçekleştirildi.