İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hz. Peygamberi Dünyevileşmemize Araç Ediyoruz’

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Kutlu Doğum Haftası kapsamında bir program düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, Hz. Peygamber’in ve sahabenin hayatından örnekler verdi.

Uzun yıllardır yapılagelen kutlu doğum etkinliklerine eleştirel bir bakış açısı da getiren Prof. Dr. Beşer, bu etkinliklerin başlangıçta bir araç olarak ele alındığını, ancak daha sonra amaç haline getirildiğini söyledi. İnsanların, Hz. Peygamberi daha iyi anlaması amacıyla düzenlenen bu etkinliklerin senede bir defa yapılması gereken dini bir emir gibi anlaşılmaya başlandığını vurgulayan Beşer, konuşmasına şöyle devam etti: “İbadetler de alışkanlığa dönüşebiliyor. İnsanlar bazen ne yaptığının farkına varamıyor. Beş vakit namaz kılar, namazının farkına varamaz. Tesettürlü olur, tesettürünün farkına varamaz. Kutlu doğum etkinlikleri son yıllarda aynen Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi bir gün haline geldi. Kutlu Doğum günü geçince herkes normal hayatına geri dönüyor. Böyle bir sonuç verecekse eğer, bu kutlamaları yapmamamız lazım.”

İslam dünyasının bir fetret dönemi yaşadığına dikkat çeken Beşer, alışkanlıkların pek çok şeyin özünün anlaşılmasına engel olduğunu, yılda bir defa kutlu doğum haftası yapılarak Hz. Peygamberin de dünyevileşmeye araç edildiğini söyledi. Beşer, “Peygamberimizi de dünyevileşmemize araç etmek suretiyle tüketiyoruz. Müslümanlar olarak öyle bir hayata alışmışız ki, bütün sevinmelerimiz ve üzülmelerimiz dünya için olmuş. Öncelikle bu anlayışı değiştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.