İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Gerekmedikçe İlaç Kullanılmamalı”

Kocaeli Üniversitesi RADYO K.İ.’de yayınlanan Güne Bakış’ta “Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı ve Yanlış İlaç Kullanımı” hakkında konuşuldu.

KOCAELİ – Kocaeli Üniversitesi / Radyo K.İ.
İlknur Çırak ve İsa Güner’ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversite Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Gacar konuk oldu. Konuşmasına Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı hakkında bilgiler vererek başlayan Prof. Dr. Gacar, Farmakolojinin ilaç bilimi olduğunu ve bu dalda 3 farklı tipte öğrenciye (TUS, Doktora Programları, Lisans) eğitim verdiklerini belirterek bu dalın diğer tıp alanlarında da temel ders olarak verildiğini söyledi.

Tıp Fakültesi’ndeki eğitimler hakkında da bilgi veren Gacar, “Tıp Fakültesi’nde Dahili Tıp Bilimleri, Cerrahi Tıp Bilimleri ve Temel Tıp Bilimleri ve bunları her birinde de 30-35 tane Anabilim Dalı vardır. Biz, Dahili Tıp Bilimleri’nde yer alıyoruz. Bu dal hekime, hangi ilaçları yazacağı ve ilaç zehirlenmesi gibi konularda bilgi verir. Ayrıca Tıp Fakültesi’nde 2. 3. ve 6. Sınıflarda derslerimiz var” dedi.

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nın amacından ve dalın sağlık alanına katkıları hakkında konuşan Nejat Gacar, ilacın araştırma fazından kullanımına kadar bütün işlemlerdeki bilgileri inceleyen bilim dalının Farmakoloji olduğunu kaydetti. İlaçların piyasaya çıkmadan önceki kontrolleri ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Gacar, ilaçların önce hücreler ardından da dokular ve deney hayvanları üzerinde denendiğini ifade ederek Farmakologların sürekli ilaç araştırması yaptığını dile getirdi.

Farmakoloji Anabilim Dalı’nda öğrenim gören diş hekimi, eczacı ve hekimlerin kendi bilgileri ile donatıldığını ve bu daldan çıkan öğrencilerin ilaç sektöründe rahatlıkla iş bulabileceğini belirten Prof. Dr. Nejat Gacar, hekimlerin işlerinde daha iyi seviyelere gelebilmeleri için Farmakoloji eğitimi gördüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Gacar, ilaç kullanımı hakkında bilgiler de verdi. Gacar, ilacın tanımı yaparak ilacı yazabilen tek kişinin hekimler olduğunu ve ilaçların herkeste aynı etkiyi göstermediğini söyleyerek, insanların hekimlere başvurmadan kendi kendini tedavi etmenin yollarını aradığını ve bu tip ilaç kullanımının da yanlış olduğunu kaydetti. Gacar, “Herhangi bir hekimin önerisi olmadan kendi başınıza ilaç kullandığınızda hekimin verdiği doz ve sürelere uyulmadığı takdirde yapılan ilaç kullanımına yanlış ilaç kullanımı denir” dedi.

İlaç bağımlılığı konusuna da değinen Prof. Dr. Gacar, ilaç bağımlılığından kurtulmanın bir yolu olmadığını ve bu bağımlılığın insanların kendisine ve çevresine zararlar verdiğini belirterek keyif için ilaç kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Sağlık sorunlarında hekimlerden başkasına başvurulmaması gerektiğini aktaran Nejat Gacar, yanlış ilaç kullanımı sonrasında ortaya çıkan belirtilerin tedavisi için de hekimlere başvurulması gerektiğini ifade etti. Yüksek dozda ağrı kesici kullanımının böbrek ağrıları başta olmak üzere birçok sorunu ortaya çıkardığını kaydederek, “Hangi ilaç olursa olsun gerekmedikçe ilaç kullanmayalım” dedi.

İlaçların hastalık oluşturabildiğini ve bunlara “ilaç oluşumlu hastalıklar” dendiğini belirten Prof. Dr. Gacar, “İlaçların bizim dostumuz olarak kalmasını istiyorsak, ilacı gerektiği zaman, gerektiği yerde ve zamanda kullanmamız gerekiyor” dedi.

Kocaeli Üniversite Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Gacar, ilacın kimyasal bir madde olduğunu, yararının yanı sıra zararın da bulunduğunu bu nedenle ilacın doğru yer zaman ve doğru oranda kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber-Fotoğraf: Ahmet Esat ÖZTÜRK (Radyo K.İ.)