İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sapanca Gölü’nün su altı canlıları kayıt altına alınıyor

Türkiye denizleri ve iç sularındaki türlerin görüntülenmesi ve değişen su altı biyoçeşitliliğini belgelemek amacıyla Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği (SUFOD) tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Sapanca Gölü’nde dalış gerçekleştirildi.

SAKARYA – Atlantis Su Sporları Kulübü eğitmeni Erdal Güler ve Ekonomi Gazetesi Sakarya Temsilcisi Hasan Coşkun’un ev sahipliğinde yapılan dalışlara SUFOD başkanı Ateş Evirgen, Tolga Taymaz, İmran Dora, Banu Camuzcu, Mehmet Çelik, Meryem Göksel, Ömer Faruk Durmuş, Saruhan Singen ve Yasemin Dora katıldı. İstanbul, Eskişehir ve Bursa’dan gelen SUFOD ekibi tarafından gün boyu yapılan dalışlarla Sapanca’nın su altı canlıları ve biyoçeşitliliği fotoğraf ve video çekimleri ile kayıt altına alındı.  

SUFOD üyeleri tarafından Türkiye’nin denizleri ve iç sularında görüntülenen türlerin fotoğraf ve videoları, SUFOD’un bir projesi olan Türkiye Su Altı Canlıları Platformu (TUSACAN) www.tusacan.org sitesinde kamuoyunun su altı türlerini tanımaları ve takip etmeleri yanında, bilim insanlarının arama motoru aracılığı ile istedikleri kriterlerde türleri ve dağılımlarını izlemelerine de imkân sağlayacak.

Proje hakkında bilgiler veren SUFOD başkanı Ateş Evirgen, önümüzdeki dönemlerde TUSACAN kapsamında saha çalışmaları ve bilgilendirici konferans ve seminerlerle çalışmaların daha derinleştirileceğini belirterek şu bilgileri verdi: “Derneğimizin önemli projelerinden biri olan ve her SUFOD üyesinin bir yurttaş bilimi sorumluluğu ile katkı vereceği TUSACAN oluşumunu hayata geçirdik. Proje kapsamında ilk dalışımızı Marmara Adalarında gerçekleştirdik. İkinci dalışımızı da Sapanca’da yaptık. Proje kapsamında dalışlarımız denizlerimizde ve iç sularımızda devam edecek. Ayrıca önümüzdeki dönemlerde TUSACAN kapsamında saha çalışmaları ve bilgilendirici konferans ve seminerler yine SUFOD tarafından organize edilecek ve gerekli bilgilendirmeler yapılacak.”

TUSACAN

Türkiye Su Altı Canlıları Platformu (TUSACAN), çalışmalarına 2021’de başladı. SUFOD üyesi su altı fotoğrafçıları, denizlerde ve iç sularda kaydettikleri fotoğraf ve görüntüleri, yayın hayatına bu yılın ağustos ayında başlayan internet sitesine; nerede, ne zaman, hangi derinlikte ve hangi sıcaklıkta kaydettiklerine ilişkin bilgilerini sunarak yüklüyor. Siteye yüklenen görüntülerdeki türler, bilim insanlarının incelemesinden sonra isimlendiriliyor. Veri tabanına bu alanda çalışan bilim insanları sınırsız ulaşabilirken, vatandaşlar da siteyi ziyaret ederek türler hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Platforma katkı sunan 160 su altı fotoğrafçısı, deniz bilimleri alanında uzman akademisyenlerin danışmanlığında kaydettikleri fotoğraf ve görüntülerle önemli bir veri kaynağı oluşturuyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın