İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel 1500 Yıllık Batık Bazilika’ya Göbeklitepe Modeli

1500 Yıllık Batık Bazilika’ya Göbeklitepe Modeli

914
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi kültürel miras çalışmaları kapsamında yaptığı hava çekimlerinde ortaya çıkan ve 2014 yılında Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif’ arasında gösterilen İznik Gölü içindeki 1500 yıllık batık bazilikanın Göbeklitepe modeli ile tarihe ve doğaya zarar vermeyecek bir yaklaşımla ziyarete açılması planlanıyor.

Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulan, Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini bugün bile hala belirgin olarak taşıyan Bursa’nın İznik ilçesinde 2014 yılında keşfedilen göl içindeki batık bazilikanın ziyarete açılması için adımlar atılmaya başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında 2014 yılında yapılan hava çekimlerinde ortaya çıkan ve aynı yıl bu alanda otorite olarak kabul edilen Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nce ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif’ arasında gösterilen İznik gölündeki batık bazilika turizme kazandırılıyor. İznik’te göl kıyısının 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte bulunan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen bazilikanın nasıl ziyarete açılacağı konusu geniş katılımlı bir toplantıda ele alındı.

İznik ve Bursa turizmi için büyük önem taşıyan konunun ele alındığı toplantıya, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Abdülkerim Baştürk, İznik Müze Müdürü Arkeolog Ahmet Türkmenoğlu, Prof. Dr. Murat Taş, İznik Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ile Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı, Turizm ve Tanıtma Şube Müdürlüğü, Tarihi ve Kültürel Miras Şube Müdürlüğü, Arge Şube Müdürlüğü ile Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği temsilcileri katıldı.

Ziyarete açılmamış olmasına rağmen tarih ve arkeoloji meraklıları tarafından merakla takip edilen bazilika için Göbeklitepe’de uygulanan model öne çıktı. İznik Gölü’ndeki Bazilika’nın Göbeklitepe’de uygulanan modele benzer bir yaklaşımla tarihe ve doğaya zarar vermeyecek bir yüzer iskele ve destekleyici tanıtım mekanlarıyla ziyarete açılabileceği konusunda fikir birliğine varıldı. Farklı kurumların yetki alanı içerisinde kalması sebebiyle proje oluşturma ve ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alınması için gerçekleştirilecek sürecin Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılmasına karar verildi. Çalışmalar belli bir noktaya getirildiğinde Bursa Büyükşehir Başkanı Alinur Aktaş’a sunulacak ve konu hakkındaki detaylar kamuoyuyla paylaşılacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *