Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Deprem Sempozyumu, The Ness Otel’de başladı.
2003 yılından itibaren Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen Deprem Sempozyumları çok disiplinli ve çok katılımlı bir etkinlik olarak devam ediyor. 12 meslek gurubunun katılımı ile gerçekleştirilen sempozyumda Jeofizik, Jeoloji, Çevre, İnşaat, Makine, Jeodezi ve Fotogravimetri, Kimya, Elektrik Mühendisleri, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Tıp, Arkeoloji, Hukuk gibi meslek grupları deprem başlığı altında toplandı. 3 gün sürecek olan sempozyuma çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı katılacak.
DEPREM RİSKLERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN
Sempozyumun açılış oturumuna Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken ve 12 disiplinden bilim adamları katıldı. Sempozyumda konuşan Vali Güzeloğlu, “Deprem dünyanın bir gerçeğidir. Çok acı bedeller ödeyen, başta can olmak üzere depremde çok ağır kayıplarla yüzleşen bir il ve bölge olarak Kocaeli’nin böyle bir sempozyumu gerçekleştirmesini doğru bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Depremi önlemek ve depremi önceden öngörmek mümkün değil. Ama depremin risklerini, tehditlerini, başta can olmak üzere bütün kayıplarını çok aza indirmek belki de yok etmek mümkün. Türkiye deprem coğrafyası üzerinde bulunan ve bu çerçevede yaşaması zorunlu olan bir ülkedir” dedi.
AYGÜN: DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜR
Milletvekili Aygün, “Üniversitemize böylesine güzel bir sempozyumu düzenlediği için teşekkür ediyorum. Depremler değil insanları binalar öldürmüştür. Bu sempozyumun ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
FAY HATLARINA GÖRE İMAR PLANI YAPTIK
Başkan Vekili Özak da, “1999 depremi ve ülkemizde yaşanan diğer depremler bize gösterdi ki; afetler değil, düzensiz ve yanlış yapılaşma öldürüyor. Plansız kentleşmenin bedeli çok ağır oluyor. Yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için bir taraftan depremi unutturmamaya diğer taraftan da sağlam temeller üzerine yeni bir kent kurmaya gayret gösterdik. İşe temelden başladık. Önceliğimiz planlama oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak il sınırlarını planlayan ilk ve tek il olduk. 5 milyon metrekare alanı kamulaştırdık. Deprem sonrası yapılan yeni binaların zemin araştırmalarına ayrıca önem verdik. Şehrimizdeki her bir fay hattını ve potansiyelini belirledik. İmar planlarımızı bu çalışmalar doğrultusunda oluşturduk. Oluşturduğumuz verileri vatandaşlarımızın görmesi için internet sitemize yükledik. Kocaeli genelinde 25 adet deprem istasyonu ve zemin deprem inceleme merkezi kurduk” şeklinde konuştu.
DEPREM ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çakır ise '’Türkiye deprem bölgesindedir. Yaşanan büyük depremde büyük ekonomik kayıplar verdik. 1999 depreminde Kocaeli büyük yara aldı. Depremin büyük acılarını hep birlikte yaşadık. Deprem bugün mühendislik ve sosyal bilimler gibi bilim adamlarının araştırmalarında yer alıyor. Bilim adamları yaptıkları çalışmalarında yaşanacak depremlerde hasarın en aza indirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Depremde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler hazırlıyorlar. 2 yılda bir düzenlediğimiz bu sempozyum bundan sonra da devam edecektir” ifadesini kullandı.
AFET TEK ELDEN YÖNETİLMELİDİR
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Çeken, “Sempozyuma katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. 1999 depreminde büyük kayıplar verdik. Depremle yaşamayı öğrendik. Ülkemizde büyük depremler meydana gelmiştir. Ülke olarak bu depremlerden ders çıkardık. AFAD tek elden yönetilmektedir. Ülkemiz afetlere hazır olmalıdır. Bakanlık ve sivil toplum kuruluşlarıyla Afet Planı hazırlanmıştır ve yürürlüğe girmiştir” açıklamasını yaptı.
DEPREMİN FATURASINI AĞIR ÖDEDİK
Gölcük Belediye Başkanı Ellibeş de, sempozyumun açılışında şunları söyledi; “Bu sempozyumları önemsiyoruz. Bizler 1999 yılında asrın felaketi olan Gölcük depreminde 6 bin insanımızı şehit verdik. Hazırlıksız yakalanmamızın sebepleri vardı. Hiç kimse hazırlıklı değildi. Belediyeler planlamalar içerisindeydi. Denetimler yoktu. Şimdi ise ağır bir faturayla karşı karşıya geldik. Enkaz arama, insan kurtarma gibi birçok bocalama devresine girdik. Yaşadığımız o kötü afetten büyük ders almalıyız. Kocaeli ve Gölcük olarak artık katlarda sınırlama ve etütlerimizi yaparken yeni inşaatları buna göre yaptırıyoruz. Yapılarda sıkı denetimler yapılıyor.”
YARIŞMA ÖDÜLLERİ
5. Uluslararası Deprem Sempozyumu’nda ilk ve ortaokullarda düzenlenen deprem resim ve fotoğraf yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Ödüller Vali Güzeloğlu, Milletvekili Zeki Aygün ve Rektör Yardımcısı Çakır tarafından verildi. Resim yarışmasında birinci Sena Küçük, ikinci Tunahan Ege Ateş, üçüncü ise Meryem Bayır oldu. fotoğraf yarışmasında birinci Leyla Emektar, ikinci Gökhan Özsirkecioğlu, üçüncü de Ahmet Fatih Sönmez eseri oldu.
ÖDÜL TÖRENLERİ
Türkiye genelinde yapılan diğer yarışmaların ödül törenleri ise şu tarihlerde yapılacak; Resim Yarışması (Ödül Töreni 11.06.2015 Saat 09:30 Afet Zararlarının Azaltılması Paneli öncesinde), Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar konulu tasarım yarışması (Ödül Töreni 11.06.2015 Saat 14:00 Öncesinde-Sonrasında Deprem ve Mimarlık Paneli öncesinde), Karikatür Yarışması (Ödül Töreni 12.06.2015 Saat 09:30 İnşaat Mühendisliği ve Kentsel Dönüşüm paneli öncesinde). Ayrıca Türkiye genelinde lisans öğrencileri poster sergisi de düzenlenecek.
5 AYRI PANEL
Sempozyum kapsamındaki etkinlikler sayesinde farkındalığın artırılması amaçlanarak deprem gibi bir olguyu farklı çalışmalar ile hafızalarda kalmasını sağlanacak. Yapılan etkinliklerin her birinde sergilenmeye değer bulunan 40 adet eser sempozyum sırasında sergilenecek ve yapılacak olan katalog ile Türkiye ve diğer ülkelerden gelen katılımcılarla paylaşılacak. Sempozyumda sunulacak akademik çalışmalar ile eş zamanlı olarak 5 adet panel yapılacaktır. Konusunda uzman yerli ve yabancı konuşmacılar hem öğrencilere hem halka hem de sempzoyuma katılan yerli ve yabancı akademisyenlerle görüşlerini paylaşacak ve güzel bir tartışma ortamı sağlanacak. Bu paneller; Deprem Mühendisliği ve Yerbilimlerinde Son Gelişmeler (10.06.2015 Saat 14:00) Afet Zararlarının Azaltılması (11.06.2015 Saat 10:00) Öncesinde ve Sonrasında Deprem ve Mimarlık (11.06.2015 Saat 14:00) Deprem Açısından İnşaat Mühendisliği ve Kentsel Dönüşüm (12.06.2015 Saat 10:00) Depremden Sonra Tıbbi ve Ruhsal Yardımlar (12.06.2015 Saat 14:00). Yapılan panellerin sonunda bir rapor hazırlanarak basın ve halkla paylaşılacak.
34 PANELİST
Akut Enstitü tarafından “Deprem Sonrası Oluşabilecek Endüstriyel Acil Durumların Yönetimi” konulu masa başı tatbikat yapılacaktır. Bölge ve ülke genelinden katılımcılar ile ortaya konan senaryo üzerinden karşılaşılan sorunlara çözümler üretilecek. Tatbikat sonrası hazırlanacak rapor yine sempozyum dökümanı olarak paylaşıma açılacak. 35 adet oturumda toplam 140 adet sözlü sunum, 33 adet poster sunum, 5 Ulusal Yarışma, 34 panelistin katılacağı 5 panel ve Akut Enstitünün düzenlediği 1 masa başı tatbikatın yapılacağı 5th International Earthquake Symposium KOCAELI 2015, 12 Haziran Cuma günü öğle yemeği sonrasında yapılacak teknik geziyle tamamlanacak.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *