İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel 'Acarlar Longozu kirlilik baskısı altında'

'Acarlar Longozu kirlilik baskısı altında'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri dünyanın en büyük su basar ormanı acarlar longozunu inceledi. Öğrenciler gezi boyunca, Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir’den Acarlar Longozu hakkında bilgi edindi.

SAKARYA

Tropikal yağmur ormanı görünümünde ve 1.derece doğal sit alanı olan Longoz ekosistemi, orijinal alanından % 40 kaybetmesine rağmen halen dünyanın en büyük su basar ormanı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saim Özdemir, bu özel alanda 12 tanesi endemik tür olmak üzere 247 bitki, 169 kuş, 29 memeli ve 61 böcek türünün bulunduğunu belirtti.

Eşine az rastlanan bu özel ekosistemde yaşayan nadir bitki, balık ve kuş türleri hakkında öğrencilerine bilgiler veren Prof. Dr. Saim Özdemir, “Bu longoz özellikle göçebe kuşlar için eşsiz konaklama ve mola yerlerinden biridir. Ağaçlarla kaplı kara ve su ekosistemlerinin birlikteliği her türlü canlı için gıda sağladığı gibi, göçmen kuşlara da bu mevsimde enerji transferi imkânı sağlamaktadır” dedi. Longoz sulak alanına çevredeki yerleşim yerleri, tarım ve endüstriyel tesislerden gelen atık ve sızıntı suları nedeniyle kirlilik baskısı altında olduğunu belirten Özdemir “Çevre Mühendisliği böylesi doğa güzelliklerinin korunması için projeler üreten bir disiplindir. Ayrıca evsel, endüstriyel, tarımsal ve yüzeysel atıksuların arıtılmasında örnek alınan, ilham alınan doğal arıtma yerleri, bir nevi dünyanın böbrekleridir. Bütün öğrencilerimiz, meslektaşlarımız doğal güzelliklere karşı sorumludurlar. Çevre Mühendisi olarak sulak alanlardan öğreneceğimiz çok şey olduğu gibi, bu hassas ekosistemleri restore etmek, korumak da görevlerimiz arasındadır” diye konuştu.

Öğrenciler, Acarlar Longoz gölünün çeşitli noktalarından aldıkları su numunelerini laboratuvarda incelemek üzere yanlarında götürdü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *