Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali el-Karadâği, Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) “Düşünce ve Davranışlarda Orta Yol” konulu bir konferans verecek.
SAÜ İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Topluluğu tarafından organize edilen konferans, 28 Nisan Salı günü saat 13:30’da İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
El-Karadâği’nin, konferansın ardından aynı gün, konuya ilgi duyan akademisyenlere yönelik olarak ‘İslami Bankacılık’ konusunda ikinci bir konferans daha vermesi planlanıyor.
Günümüz İslam dünyasının en önemli alimlerinden birisi olarak görülen Prof. Dr. Ali el-Karadâği, özellikle İslam iktisadı ve İslami bankacılık alanındaki araştırmaları ile tanınıyor.
Prof. Dr. Ali el-Karadaği kimdir?
Katar vatandaşı olan Prof. Dr. Ali el-Karadâğî, 1949 yılında Irak’ın Süleymaniye iline bağlı Karadağ bölgesinde doğmuştur. Soyu Hz. Hüseyin’e (r.a.) dayanan ilim ehli bir aileden gelmektedir. Önce Karadağ’da eğitim alıp Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiş, daha sonra âlimlerinden istifade etmek için Süleymaniye’ye gitmiş, ardından da Bağdat’a giderek farklı alimlerden ders almıştır.
Ali el-Karadâğî, Bağdat’ta pek çok alimden ders okuyarak icazet almış, bir taraftan da el-İmam el-Azam Fakültesine girerek bölüm birincisi olarak mezun olmuştur. Doktorasını Ezher Üniversitesi Şeria ve Kanun Fakültesi’nde yapan el-Karadâğî, 1985 yılında Katar Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevine başlamış, 1995 yılında aynı üniversitede profesör olmuştur.
Halen başkanlığını Dr. Yusuf el-Kardâvî’nin yürüttüğü Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreterliği görevini sürdüren el-Karadâğî, bunun yanı sıra Avrupa Fetva ve Araştırma Kurulu Başkan Yardımcılığı, Katar, Dubai, Bahreyn ve Kuveyt gibi ülkelerde bankacılık sistemi denetleme ve fetva kurullarında üyelik veya başkanlık, İslam Konferansı Örgütü’ne bağlı İslam Fıkıh Konseyi uzmanlığı, Dünya Zekat Örgütü uzmanlığı gibi pek çok görevi yürütmektedir.
Kendisinin otuzu aşkın kitabı; çoğunluğu İslam düşüncesi, yazma eser tahkiki, İslam fıkhı, iktisat, bankalar ve malî işlemler üzerine yüze yakın yayınlanmış ilmî araştırması vardır.
Kitapları arasında örnek olarak İslamî Bankalar Fıkhı, İslamî Sigortacılık, Çağdaş uygulamalarıyla Malî Hukuk, Dünyadaki Mali Krizin Sebepleri, Biz ve Öteki, İslam İktisadına Giriş, Çağdaş Zekat Meseleleri Araştırmaları, Şirketler Fıkhı, Cihat Terörizm ve Şiddet sayılabilir.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *