İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel 'Almanya’yı Gelecekte Türk Başbakan Yönetecek'

'Almanya’yı Gelecekte Türk Başbakan Yönetecek'

Sakarya Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Öğrenci Topluluğu tarafından “Yurtdışındaki Soydaşlarımızın Uluslararası Siyasete ve Ekonomiye Etkisi” konulu konferans düzenlendi.

SAKARYA

SAÜ Hukuk Fakültesi’nde gerçekleşen konferansa Başbakanlık Müşaviri Sadettin Kılıç konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkinin 800 yıl önceye dayandığını söyleyen Kılıç, “1856 yılında yapılan Paris Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa devleti sayılmıştır. 1907 yılında 12 bin Türk işçisi Almanya’da çalışırken, 18 bin Alman işçisi Osmanlı İmparatorluğu’nda çalışıyordu. 1961 yılında ise Almanya ile yapılan antlaşmayla Türk işçiler oraya çalışmaya gitti. Hala Avrupa ile ilişkilerimiz devam etmekte” dedi.

1961 yılında yapılan işçi göçü hakkında dönemin yöneticilerine eleştirilerde bulunan Kılıç, Almanya’ya giden işçilerin sosyal haklarının Türkiye tarafından gözetilmediğini söyledi. Kılıç, “O dönem Yunanistan’dan da Almanya’ya işçi göçü oldu. Yunan yetkililer, Almanya ile anlaşarak eğitim ve din gibi konularda Yunan işçilere sahip çıktılar. Türk yetkililer ise giden işçileri sadece para olarak gördüler. Fakat o dönem oraya giden işçilerimiz kazandıklarının yüzde 43’ünü tasarruf ederek, Almanya’da cami ve okul yaptırarak kendi haklarına sahip çıktılar” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da şu an 5.6 milyon Türk göçmen yaşadığını belirten Kılıç, “Avrupa Birliği’nde bulunan 12 ülke nüfusundan daha fazla Türk, Avrupa’da yaşıyor. Türk göçmenlerin 3.4 milyonu ise Avrupa Birliği vatandaşı konumunda ve yaklaşık 3 milyon kadarı da seçmen statüsünde. Türk girişimcilerin yıllık cirosu 63 milyar Euro, tüketim harcamaları ise 23 milyar Euro’dur” diye konuştu.

Yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarına da değinen Kılıç, eğitim, din ve Türkçe öğrenilmesi sorunları, ayrımcılık, Müslüman mezarlığı ve İslamafobi konularının başlıca sorunlar arasında olduğunu söyledi. Kılıç, konuşmasının sonunda Avrupa ve özellikle Almanya ile yaşanan sorunlara rağmen, 30 veya 40 yıl içinde Almanya’yı bir Türk Başbakanın yöneteceğine inandığını söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *