İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Apollonia Nekropol Arkeoparkı’nda titiz çalışma

Apollonia Nekropol Arkeoparkı’nda titiz çalışma

Nilüfer Belediyesi’nin destekleriyle 2016 yılında Gölyazı’da başlatılan kurtarma kazıları ve  “Apollonia Nekropol Arkeoparkı” projesinde sona yaklaşıldı. Önümüzdeki aylarda ziyarete açılması planlanan alanda, kerpiç mezarlarda başlatılan restorasyon ve koruma uygulamalarının 2 ay içinde tamamlanacağı belirtildi.

BURSA - Gölyazı’da bölgenin tarihini değerlerini geleceğe taşıyacak ve Gölyazı’nın kültür turizmi alanında dünyada adını sıkça duyurmasını sağlayacak projeleri bir bir hayata geçiren Nilüfer Belediyesi  “Apollonia Nekropol Arkeoparkı”nın açılışına hazırlanıyor. Bursa Müze Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Nilüfer Belediyesi iş birliği ile 2016 yılında başlayan projede sona gelindi. Birkaç ay sonra ziyarete açılması planlanan Apollonia Nekropol Arkeoparkı’nda bugünlerde hummalı bir çalışma var.

Yıllar içinde, başta Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin olmak üzere onlarca akademisyen ve uzmanın görev aldığı çalışmaya katkı koyan isimlerden biri de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Cura oldu. Projede, nekropol alanındaki mezar çatı örtüleri ve yürüyüş platformları tamamlanma aşamasına gelirken bir taraftan da Dr. Murat Cura ve ekibi zaman içinde tahrip olan kerpiç mezarlarda koruma ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait farklı mezar stilleri ve ölü gömme geleneklerinin aktarılacağı alandaki bu titiz çalışmayı yürüten Dr. Murat Cura, kerpiç mezarlardaki restorasyon ve onarım işlemlerinin 2 ay içinde tamamlanacağını söyledi.

            Ekibi ile birlikte yaklaşık 2 bin 500 yıllık kerpiç mezarları sağlamlaştırarak yıllar içinde oluşan tahribatı gidermek üzere çalıştıklarını ifade eden Cura Şöyle konuştu: “Burada kremasyon tipi, yani ölülerin yakıldığı mezarlar var. Ana malzeme taş olmak üzere kerpiç malzeme kullanılmış. Ancak tabi yıllar içinde doğa şartları ve özellikle yağmur suları nedeniyle bu yapıların bir kısmı zarar görmüş. Biz burada yaptığımız işlemle zamanın bu etkilerini geriye döndürmek ve bundan sora zarar görme olasılığını en aza indirmek istiyoruz. Bu yapıların ilk yapıldığı zamandaki doğal malzemeleri kullanıyoruz. Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı Müdürlüğü, Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamıza ve arkelog arkadaşlarımıza danışarak yaptığımız bu işlemi iki ay içinde tamamlayacağız ancak yaptığımız bu işlemi sık sık kontrol edeceğiz.” 

Gölyazı’ya ilk defa geldiğini ve bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerinden oldukça etkilendiğini ifade eden Cura, “Bildiğim kadarıyla bu alan kremasyon mezar tiplerinin en iyi korunmuş, en önemli örneklerinden biri. Göl ve yerleşim muazzam güzellikte. Burada 50-60 yıl ciddi kazılar yürütülmeli. Finansman ve destekler arttırılmalı. Denizli’deki Laodikya Antik Kenti örneğinde olduğu gibi ilk 10 yılın sonunda bile Gölyazı, arkeolojik açıdan dünyanın en önemli merkezleri arasına girmeye aday olabilir” dedi.   

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *