İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Avrupa’nın en büyüğü olacak

Avrupa’nın en büyüğü olacak

Bir günde kent nüfusunun yaklaşık yüzde 17’sinin atıklarını bertaraf edecek İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin yapımı sürüyor. Devreye girdiğinde 1 milyon 400 bin kişinin günlük gereksinimine denk miktarda elektrik enerjisi üretilecek tesis, atık işleme kapasitesi açısından Avrupa’nın en büyüğü olacak. Proje sayesinde sadece yılda 57 futbol sahasını dolduracak büyüklükte atık azaltılmayacak, aynı zamanda, tesiste kullanılan son teknoloji ile çevreye verilen zararın önüne geçilecek. Tesisin ilk etabının yıl sonunda, tamamı ise 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bir günde 2 milyon 700 bin kişinin ürettiği çöpü bertaraf edecek katı atık yakma ve enerji üretim tesisinin inşasını sürdürüyor. Kemerburgaz’da, yılda 8 bin saat kesintisiz hizmet verecek şekilde kurulan İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, tamamlandığında günde 3 bin ton katı atık işleme kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite ile de Avrupa’da mevcut tesislerin en büyüğü unvanını elde edecek. Proje sayesinde yılda 57 futbol sahasını dolduracak büyüklükte atık azaltılacak. Tesisin ilk etabının yıl sonunda, tamamı ise 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete alınacak.

SAATTE 78 MEGAVAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Atıkların ayrıştırılmadan bertaraf edileceği ve kent nüfusunun yaklaşık yüzde 17’sine hizmet vereceği tesiste, 3 yakma hattı var. Yakılan atıkların ısısı, 78 megavat/saat kapasiteli buhar türbinine gönderilerek burada elektrik enerjisine dönüştürülecek. Tesis, devreye girdiğinde 1 milyon 400 bin kişinin günlük elektrik gereksinimi karşılayacak düzeyde enerji üretebilecek. Elde edilen enerji, tesisin tüm iç gereksinimleri karşıladıktan sonra ulusal şebeke ağına beslenecek.

DEĞERLİ ARSADAN TASARRUF EDİLECEK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Adil, Yeşil ve Yaratıcı” İstanbul vizyonuna uygun olarak tasarlanan tesis, bazı özellikleri ile de öne çıkıyor. Katı atık bertarafı konusunda birim alan başına verimliliği, sürekliliği, elektrik üretimi, koku problemi oluşturmaması, her tür evsel katı atığı ön işlemsiz bertaraf etmesi, düşük alan gereksinimi ve değerli arsa tasarrufu ile tesis, İstanbul’a büyük avantajlar sağlıyor.

TESİSTE EN SON TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Konuyla ilgili bilgi veren İBB Fen İşleri Daire Başkanı Recep Korkut, yapımı süren tesis hakkında şunları söyledi:

“Yaklaşık 350 araç ile 100 kilometre uzaklıkta bulunan Silivri Seymen Düzenli Depolama sahasına gönderilmekte olan 3 bin ton katı atık; tesisimiz devreye girdiğinde, kent merkezine çok daha yakın bir alanda bertaraf edilmiş olacak. Belediyemizin nakliye maliyetlerinde de ciddi tasarrufa gidilmesine yardımcı olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili Baca Gazı Arıtma sistemi ile arıtılacak olan Baca Gazları Avrupa Standartlarında belirlenmiş ve çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek limitlere getirilecek. Bu limitler de “Sürekli Emisyon Ölçümü” sistemi ile devamlı izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede de günde 3 bin ton atık bertaraf edilirken, çevreye en ufak bir zararın verilmesinin önüne de geçilecek.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *