İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Balıkesir’de eski kapılar sanat eserine dönüşüyor

Balıkesir’de eski kapılar sanat eserine dönüşüyor

311
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, bir antikacının topladığı eski kapılar ve dolap kapakları usta ellerde sanat eserine dönüşüyor.

Geçtiğimiz yıl, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde düzenlenen ahşap oymacılığı kursuna katılan emekli ziraat teknikeri Ergenç Çavuşoğlu ile 17 yıl önce Şili’den gelen Suzanna Güreşen, Edremit’in Bostancı mahallesinde oluşturdukları atölyede eski kapıları ve dolap kapaklarını işlemeye başladı. Değişik işlemeler yapılan kapı ve dolap kapaklarının bazılarına kilim desenli boyama da yapan Çavuşoğlu ve Güreşen, 50-100 yıllık kapı ve dolap kapaklarına değer kazandırdı. Eski evlerden sökülen kapı ve dolap kapakları ahşap oyma ile değer kazanırken, İstanbul, Bodrum ve Ayvalık gibi yerlere göndermeye başladı.

Resim ve ahşap oyma kurslarına katıldığını anlatan 63 yaşındaki 3 çocuk ve 8 torun sahibi Ergenç Çavuşoğlu,”Daha önce Halk Eğitimi Merkezinde 5 yıl resim kursuna gittim. Ardından bir yıl ahşap oyma kursuna katıldım. Kendimi yetiştirdim. Şimdi burada eski binalardan sökülen kapılar ve dolap kapakları var. Bunlara ahşap oyma yapıyorum. Motifler çiziyorum. Kimisini kilim motifleri ile süslüyorum. Boyama yapıyorum. Bunlar Bodrum, İstanbul ve Ayvalık gibi yerlerde kullanılıyor. 4-5 tane kapıyı kullanıma sunmakla ormandan bir ağacı kurtarmış oluyoruz. Bizi mutlu eden de bu” dedi.

17 yıl önce Şili’den geldiğini anlatan 2 çocuk anası Suzanna Güreşen de, “Ben de Halk Eğitimde ahşap oyma kursuna katıldım. Bu iş sayesinde para kazanıyorum. Bunun içinde çok mutluyum. Türkiye’yi de çok seviyorum” diye konuştu. Eski kapılara oyma işlemide yapılırken, işlenen kapıların 350-400 liradan alıcı bulduğu ifade edildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *