İstanbul
Parçalı bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Başkan Erdem’den su tasarrufu çağrısı

Başkan Erdem’den su tasarrufu çağrısı

Dünya ve Türkiye koronavürüsle mücadele ederken uzmanların asıl büyük felaket olarak gösterdiği susuzluk tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüferliler’e ve Bursalılar’a su tasarrufu çağrısında bulundu.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem kentin içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki su seviyesinin kritik seviyenin de altına düştüğünü söyledi. Son verilere göre Bursa’da Doğancı Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 27’ye, Nilüfer Barajı’nda ise yüzde 4’e kadar düştüğünü hatırlatan Başkan Erdem, Nilüferliler’e ve Bursalılar’a su tasarrufu çağrısında bulundu.

İklim değişikliği ve su rezervlerinin yakından ilişkili olduğunu hatırlatan Başkan Erdem “Bilim insanlarına göre iklim değişikliğinin en önemli etkileri su döngüsünün bozulması ve su kalitesinin değişmesiyle kendini gösteriyor. Günlük yaşamın ve planların su sistemlerine göre düzenlendiği dikkate alınarak, iklim değişikliğinin içme suyu kaynakları, halk sağlığı, gıda ve enerji üretimi üzerindeki etkilerinin anlaşılması büyük önem taşıyor. Bu süreçte her bireyin su tasarrufu yapması zorunlu. Hem evlerde, hem de iş yerlerinde yapılabilecek küçük hamlelerle büyük tasarruflara ulaşılabiliriz” dedi.

Dünya ve Türkiye koronavürüsle mücadele ederken uzmanların asıl büyük felaket olarak gösterdiği susuzluk tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem “Meteoroloji verilerine göre Bursa'da son 100 yılın en kurak 5'inci yılının geride bıraktık. Çok basit önlemlerle kuraklık tehlikesi ile başa çıkabiliriz. Örneğin, 20 saniyelik bir el yıkama sırasında, yaklaşık 1 litre suyu boşa harcıyoruz. Gerekmediğinde musluğu kapatalım, düşük tüketimli musluk başları kullanalım. Tesisatlarımızda kaçak ve sızıntı olmadığından emin olalım. Dakikada 60 damla sızdıran bir musluk, ayda 800 litre su ve yılda 9.200 litre su israf edecektir. Yani sızdıran bir musluğu onarmak sandığınızdan çok daha fazla su tasarrufu sağlayabilir. Bulaşık ve çamaşır makinelerimizde kullandığımız yıkama programlarına dikkat edelim. Daha kısa ve daha verimli makine programlarını tercih edelim. Artık duştan bulaşığa kadar su ile ilgili tüm alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin su zengini olduğu yönünde bir yanlış algının olduğunu ifade eden Başkan Erdem, “Uzmanlara ve TÜİK verilerine göre böyle giderse Türkiye 2030 yılında su fakiri bir ülke olacak. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin ile 10 bin metreküp olan ülkeler su zengini, 2 bin metreküpten az olanlar su azlığı çeken, bin metreküpten az olanlar da su fakiri ülkeler arasında sayılıyor. Türkiye, kişi başına ortalama bin 500 metreküp ile su azlığı yaşayan bir ülke. TÜİK, 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörüyor. Mevcut kaynakların tamamının korunduğu varsayılsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yılda bin metreküp civarında olacak. Bu da ‘su fakiri ülke’ olma yolunda ilerlediğimizi gösteriyor” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *