İzmir Esnaf teşkilatı ile Ege Üniversitesi ortak çalışmalar yaparak, hem mevcut esnaf sanatkarları hem de geleceğin umudu olan çırak ve kalfaları çağa hazırlayacaklar.
İZMİR
Günün yeniliklerine üyelerinin kolay uyumunu sağlayacak projeler üretmeyi hedeflediklerini kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Çağımız bilgi çağı. Günümüzde artık bilgiyi edinmek, üretmek ve kullanmak önem kazanıyor. Bu çerçevede Ege Üniversitesi ile işbirliği altında ortak projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Bilimin rehberliğinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üyelerimiz kendi mesleklerinde yeni bilgileri kullanarak haksız rekabet karşısında ayakta durabilir, işini geliştirebilir, refah seviyesini artırabilir.’ dedi.
14 ihtisas odasının başkanı ile birlikte Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret eden Mutlu, özellikle çağın gerektirdiği yeni meslek dallarındaki ara eleman ihtiyaçlarına öncelik vereceklerini söyledi.
İESOB’nin eğitim çalışmalarına ayrı bir önem verdiğini hatırlatan Mutlu, ‘Ege Üniversitesi’nin desteği ile üyelerimize günün teknolojisine uygun eğitimler vermek ve üyelerimizin geleceğini aydınlatmak istiyoruz. Bu amaçla Ege Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ile üniversitenin eğitim verdiği alanlarda faaliyet gösteren meslek odalarımızın başkanlarını buluşturduk.’ diye konuştu.
Bahanemiz yok, üretmeliyiz
Ege Üniversitesi’ni toplumla buluşturacak çalışmalara öncelik verdiklerini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise, Ege’nin ciddi bilgi birikimi ve dev akademik kadrosuyla önemli çalışmalara imza attığına dikkat çekti.
Rektör Budak, “Gelişmiş ülkelerle rekabet edebilme gücümüzü arttırmak için tüm kuruluşların birlikte çalışması ve özellikle de katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekiyor. İş birliklerini arttırmamız lazım. Gerek kalifiye ara eleman, gerek teknolojik yenilikler hakkında bilgi ve bilimsel çalışmalar anlamında her alanda destek vermeye hazırız. Yaptığım görüşmelerde iş insanlarımız, oda başkanlarımız ve yerel yöneticilerimizden çok olumlu geri dönüşler aldım. Hep birlikte ülkemizi geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.
Ziyarette Başkan Mutlu ve 14 ihtisas odası başkanı, üniversitenin akademisyen ve bölüm başkanları ile bir toplantı yaptı. Toplantıya, Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Bülent İşçi, İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, Camcılar ve Aynacılar Odası Başkanı Burhan Kocataş, Dökümcüler Odası Başkanı Muzaffer Üründü, Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, Kalorifeciler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Kemal Erözel, Kuru Kahveciler Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı İlyas Gönen, Matbaacılar Odası Başkanı Ceyhun Geçtan, Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, İzmir Oto Tamircileri Odası Necdet Heppekcan, Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Pide Gevrek İmalatçıları Odası Başkanı Mehmet Şükrü Erişen, Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen ile Yoğurtçular ve Sütçüler Odası Başkanı Nurettin Aydın katıldı.
İESOB’nin önerileri (ayrı kutu)
İESOB ile Ege Üniversitesi arasında öncelikle güncel bir protokol imzalanmasını öneren Başkan Mutlu, ‘İhtisas odalarımız ile meslekleriyle ilgili bölüm arasında
“İşbirliği ve Koordinasyon Komiteleri” kurulması yararlı olacaktır. Bu şekilde sektörel ihtiyaçlar ve mevcut durumların analizleri yapılabilecek, sektörlerin sorunları konusunda raporlar hazırlanabilecektir. Ayrıca iki kurum arasında
“Proje Ekibi” kurularak odalarımızın proje hazırlama kapasiteleri artırılabilecek, üniversite mezunlarına üyelerimizin yanında staj ve istihdam olanakları sağlanabilecektir.’ şeklinde konuştu.
Başkan Mutlu’nun dile getirdiği İESOB önerileri şöyle sıralandı:
- İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında “50 den az çalışanı olan az tehlikeli” işyerlerinde faaliyet gösteren işletmelerde, işverenin eğitim alması durumunda çalışanlarına eğitim verme yetkisi bulunmaktadır. Bu konuda ortak çalışmalar yapılabilir.
- Üniversitenin sahip olduğu “Uzaktan Eğitim Portalı” na üyelerimiz de dahil edilerek esnaf ve sanatkarlara e-sertifika verilebilir. Bu şekilde üyelerimiz de iş ve zaman kaybına uğramadan, ev veya işyerinden dilediği zaman eğitim alabilir.
- MYK kapsamında Otomotiv sektöründe İESOB’nin yaptığı çalışmalarda üniversitenin atölye ve laboratuvarı ile öğretim elemanlarından destek alınabilir.
- Sektörel ihtiyaç ve mevcut durum analizleri yapılabilir. Örneğin mobilya sektörünün sorunları, ihtiyaçları, gelecekte nasıl şekilleneceği, işbirliği kapasitesinin nasıl güçlendirileceği vb. konularda araştırmalar yapılabilir.