İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Binalarımız depreme ne kadar hazır?

Binalarımız depreme ne kadar hazır?

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanacak olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ndeki önemli değişiklikler KOTO’da düzenlenen “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 Semineri”nde tüm detaylarıyla ele alındı. Yapı ve inşa sektörünü buluşturan seminere ilgi yoğun oldu

KOCAELİ

Kocaeli Ticaret Odası, yapı ve inşa sektörünü yakından ilgilendiren yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin getirdiği değişikliklerle ilgili “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 Semineri” düzenledi. KOTO Burhan Kasım Meclis Salonu’nda Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar’ın organizasyonuyla düzenlenen seminere; KOTO Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Sayman Üye Mikail Kayacı, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Barış, Oda Genel Sekreteri Mert Anlıpak ile birlikte ev sahipliği yaptı.

ALANINDA UZMAN AKADEMİSYENLERDEN KAPSAMLI BİLGİLENDİRME

İnşaat mühendisleri başta olmak üzere yapı-inşa sektöründen ilginin üst düzey olduğu seminerde, Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kemal Beyen; Genel Hükümler, Deprem Yer Hareketi, Değerlendirme ve Tasarım için Genel Esaslar, Dayanıma Göre Tasarım için Hesap Esasları, Kocaeli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Erkan Akpınar; Yerinde Dökme Betonarme Bina Taşıyıcı Sistemlerinin Tasarımı için Özel Kurallar, Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şevket Özden; Ön üretimli Betonarme Bina Taşıyıcı Sistemlerinin Tasarımı için Özel Kurallar, Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Seval Pınarbaşı Çuhadaroğlu; Çelik Bina Taşıyıcı Sistemlerinin Tasarımı için Özel Kurallar, Nişantaşı Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Bildik; Temel Zemini Ve Temellerin Tasarımı için Özel Kurallar hakkında katılımcıları kapsamlı bir şekilde bilgilendirdi.

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ EN EŞSİZ ESER’

Seminer, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü olması münasebetiyle Atamızın ve silah arkadaşlarının anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde, Atatürk’ün hayatını anlatan video gösterimim yayınlandı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren, KOTO Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, “Kocaeli Ticaret Odası olarak bizler, “İstiklalin tamamiyeti ancak istiklal-i mali (ekonomik bağımsızlık) ile mümkündür” diyen Atamızın, iş insanları olarak bizlere yüklediği ödev ve sorumluluğun farkındayız” diyerek başladığı konuşmasında, “Bugün günlerden 10 Kasım. Bu sebeple kuracağımız cümlelerin ilki ve en güzeli O’na dair… Şu husus çok iyi bilinir ki; Türkiye Cumhuriyeti, bir millete bırakabilecek en eşsiz eserdir ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de bu büyük eserin büyük lideridir. Türk milletinin refahı ve mutluluğu için sürekli yeniyi ve mükemmeli arayan Atatürk, çağın ruhunu ortaya koyan, doğru, gerçekçi ve bilimsel yaklaşımları, insani değerlere ve özgürlüğe olan bağlılığıyla, dönemin diğer liderlerinden ayrılmaktadır.

‘KARARLILIKLA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Böylesi bir liderden bahsederken dolayısı ile 10 Kasımlar, Türk milleti için sadece büyük kurtarıcısını anma günü değil, Büyük liderin ideallerini gerçekleştirme konusundaki azim ve kararlılığını gösterme günüdür. Bu sorumluluktan hareketle; başta ülkemiz ve şehrimiz için var gücümüzle çalışmakta, Kocaeli iş dünyasını ileriye taşımak için projeler hayata geçirmekte, tıpkı Atamızın gösterdiği hedefteki gibi tam ekonomik bağımsızlığımızı kazanmak için kararlılıkla mücadele etmekteyiz. Cumhuriyetin temel değerlerine yürekten inanmanın, Mustafa Kemal Atatürk'ün ekonomik alandaki ödevlerini hayata geçirmek için mesai harcayan bir kurumun yöneticisi olmanın gururu ve bilinciyle Ulu Önderimizi aramızdan ayrılışının 80. Yıldönümünde rahmet, minnet, şükran ve büyük bir özlemle anıyor, hepinize saygılarımı sunuyorum. Ruhu şad olsun” ifadelerine yer verdi.

ÇUHADAR: KENTİMİZİN DEPREMSELLİK KONUSUNDA DAHA DUYARLI NOKTAYA GELMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Akabinde, KOTO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda İnşaat Mühendisi Abdurrahman Çuhadar, yönetmeliğin ve seminerin deprem kuşağında yer alan ilimiz ve ülkemiz için taşıdığı öneme vurgu yaparak, “Hepimizin bildiği gibi Kocaeli 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde en fazla etkilenen il Kocaeli olmuştur. Önemli ve kritik sanayi tesislerine sahip olan kentimizin depremsellik konusunda daha duyarlı noktaya gelmesi büyük önem taşımaktadır. 1999 depreminden sonra devletin ilgili birimlerinin daha aktif şekilde çalışmalar yaparak yeni birçok düzenlemeler yapmıştır.

‘DEPREM FARKINDALIĞINI DAHA ÜST NOKTALARA TAŞIMAK GEREKİYOR’

Bu çalışmalar 1998 yılında yayımlanan deprem yönetmeliği 2007 yılında güncellenmiş olmasının yanında, yapılan çalışmada yetinilmeyip araştırma geliştirmeler sonucunda 2018 yılında yayımlanan 2019 yılı başında yürürlüğe girecek olan Türkiye bina yönetmeliği yayınlanmıştır. Bizlere de düşen görev Deprem farkındalığını daha üst noktalara taşımak gerekmektedir. Bunu yapmanın yöntemini de bugün olduğu gibi eğitim seminerleri düzenlemek, kamuoyunda deprem ve etkilerini anlatmak la mümkün olacağını düşünmekteyiz. Bizlere düşen görev bıkmadan usanmadan bunları anlatmak ve takipçisi olmaktır. Siz değerli meslektaşlarımızın bu hassasiyetle üzerinde duracağınızdan şüphemiz yoktur.

‘YOL GÖSTERİCİ OLMA ARZUSUNDAYIZ’

Ülkemiz büyük bir bölümü deprem etkisine maruz kalmakla birlikte, içinde yaşadığımız Marmara bölgesi deprem etkisini en çok hisseden bölgelerin başında gelmektedir. Aynı zamanda içinde bulunduğumuz bölge; Türkiye ekonomisinin %60’dan fazlasını oluşturarak Türk sanayinin omurgasını oluşturmaktadır. Ülkemiz için bu kadar kritik önem arz eden bölge fay kırıklarının üzerinde bulunmasından dolayı bizlere düşen görev bir kat daha artmaktadır. Bölgemizde yapacağımız yapıların olası bir deprem sonrasında üretime devam edeceğini düşünerek yapmalı; bir deprem sonrası bölgede üretimin durmasının ülke ekonomisine ciddi anlamda zarar vereceği aşikârdır. Yönetmeliklere uygun sağlam yapılar yapılmasını sağlamak; meslek etiği ve kuralları çerçevesinde yatırımcıları doğru yönlendirmek; iyi bir mühendislik hizmetine ilave olarak ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sunmak anlamına geldiği unutulmamalıdır. Şahsım bir inşaat mühendisi olarak böyle yapıların yapılaması için çaba göstermenin yanında Kocaeli Ticaret Odası olarak bizler iş insanlarına da yol gösterici olmak amacındayız” dedi. Kapsamlı seminerin sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *