İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Bu Yılın Teması 'Sürdürülebilir Güçlü Gelecek'

Bu Yılın Teması 'Sürdürülebilir Güçlü Gelecek'

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) öncülüğünde, “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi başladı. Ankara’daki TBB binasında gerçekleşen Kongreye TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu video mesajla katıldı.

1779
GÖSTERİM
7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) öncülüğünde, “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi başladı.

Ankara’daki TBB binasında gerçekleşen Kongreye TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu video mesajla katıldı. İmamoğlu mesajında “Sürdürülebilir gelecek yaratmak istiyorsak, yönetimlerimizi katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Üç gün boyunca devam edecek kongrenin açılışına;  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er,  Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş, Fındıklı Belediye Başkanı  Ercüment Şahin Çervatoğlu, Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın yanı sıra yerel yöneticiler, bürokratlar, sivil toplum temsilcileri,  bilim insanları ve yurttaşlar katıldı.

TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı, BM Afet Riskini Azaltma Temsilcisi Kamal Kishore’nin video mesajla katıldığı kongre açılışında;  Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JİCA) Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe Daisuke, TBB Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Suat Yıldız, ODTÜ- Kongre Düzenleme Kurulu Akademik Başkanı Meltem Şenol Balaban birer konuşma yaptı.

İmamoğlu: “Sürdürülebilir gelecek için yönetimlerimizi demokratik bir temelde biçimlendirmeliyiz”

Toplantıya katılamadığı için üzgün olduğunu ifade eden İmamoğlu, kongreyi “ortak akılla çözümler üretebilmek ve deneyimleri paylaşmak için bir fırsat olarak” niteledi. Bu yıl kongrenin temasının “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” olarak belirlendiğini hatırlatan İmamoğlu,  “Son yıllarda iklim değişikliği, doğal afetler, salgınlar ve ekonomik krizler gibi küresel zorlukların yerel düzeydeki etkilerini derinden hissettik. Bu zorluklar şehirlerimizi ciddi şekilde etkiledi. Bu krizlerle başa çıkmanın ancak iş birliği ve dayanışma ile mümkün olduğunu hep birlikte gördük.” dedi.

 İmamoğlu,  kongrenin ortak çözümler için faydalı olacağını düşündüğünü vurgulayarak, “Sürdürülebilir gelecek yaratmak istiyorsak, yönetimlerimizi katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi’nin faydalı çıktılar sunmasını temenni ediyor, her birinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kishore: “Ulusal ve yerel liderler ön alıcı tedbirlere öncelik vermelidir.”

Toplantıya video mesajla katılan BM Genel Sekreter Yardımcısı, BM Afet Riskini Azaltma Temsilcisi Kamal Kishore, kırsal alanlardan şehirlere göç eden insan sayısında istikrarlı bir artışa dikkat çekerek, “Şu anda dünya nüfusunun yaklaşık %56'sı şehirlerde yaşamaktadır. Bu eğilimin devam etmesi ve 2050 yılına kadar kent nüfusunun mevcut miktarının iki katından fazla artması beklenmektedir.” dedi. “Şehirleri korumak için ulusal ve yerel liderler afet riskini azaltacak ön alıcı tedbirlere öncelik vermelidir.” diyen Kishore, kırılganlıkların azaltılmasının, maruziyetin azaltılması ve direncin artırılması anlamına geldiğini, böylece doğal bir tehlike meydana geldiğinde can ve mal kaybının en az düzeyde tutulabileceğini söyledi.

 “Çoklu dayanışmayla dirençliliğin geliştirilmesi iki ülke için de önem kazandı”

JICA Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe Daisuke konuşmasında, afetlere dirençliliğin Japonya ve Türkiye’nin uluslararası dayanışmasının önemli ayaklarından biri olduğu söyledi. JICA olarak uzun süredir bu konuyla ilgili çalıştıklarının belirten Daisuke, JICA ile Türkiye arasındaki iş birliğinin 1959 yılında başladığını anımsattı. Türkiye’nin Japonya’daki afet risk yönetimi konusundaki çalışmalara katıldığını ifade eden Daisuke, “Sadece Japon tarafı açısından değil, çoklu dayanışmayla dirençliliğin geliştirilmesi, özellikle iki ülkenin yaşadığı deprem felaketlerinden sonra önem kazanmıştır.” dedi.

Yıldız: “Şehirler yalnızca çevresel değil, ekonomik ve toplumsal tehlikelere karşı da hazırlıklı olmalı”

TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, konuşmasında şehirlerin, yalnızca çevresel değil aynı zamanda olası ekonomik ve toplumsal tehlikelere karşı da etkin şekilde hazırlıklı olması gereğine vurgu yaptı.  Belediyelerin yerel kamusal hizmetlerin asli sorumlu kurumları olduğunun altını çizen Yıldız, bu sorumlulukların, belediyeleri toplumsal ve kentsel dirençliliğin sağlanmasında en kritik aktörlerden biri haline getirdiğini kaydetti.

Türkiye’nin afet riskiyle karşı karşıya bir ülke olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Türkiye, sel, yangın, heyelan gibi pek çok afet riski ile karşı karşıya olan bir ülke. Ayrıca nüfusumuzun yüzde 70’i deprem tehlikesi altında olan bölgelerde yaşıyor.  Ülkemizde, 1930’dan bugüne büyüklüğü 7 ve üzerinde olan 15 deprem meydana geldi ve bu depremlerde maalesef yüzbinlerce vatandaşımız hayatını kaybetti.” dedi.

“TBB olarak, depremin ülkemizde meydana getirdiği ve getirebileceği hasarların önüne geçebilmek, dirençliliği artırmak adına belediyelerimize tüm desteğimizi vermeye hazırız” diyen Yıldız, TBB tarafından yayımlanan “6 Şubat Afet Bölgesi Mevcut Durum Değerlendirmesi ve Gelişim Önerileri Raporu”na, “Depremzede Belediyeler Komisyonu” “Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu” çalışmalarına değindi. Yıldız, kongrenin çevresel, toplumsal ve kentsel dirençliliği arttırma noktasında ortaya koyacağı çıktıları çok dikkatli şekilde analiz edeceklerini de sözlerine ekledi.

Uluslararası Dirençlilik Kongresi nedir?

İlki 2019 yılında düzenlenen Uluslararası Dirençlilik Kongresi (idRc), her yıl düzenli olarak yürütülen ve afetlere ve tehlikelere karşı toplumsal, çevresel, ekonomik vb. tüm yönleriyle dirençliliğin sağlanmasını hedefleyen uluslararası bir kongredir. Kongre ile dirençlilik başlığı altında çeşitli alanlardaki güncel gelişmeler ve bilgilere yer verilmesi, yeni araştırma çalışmaları ve uygulama örnekleri ile Dirençlilik literatürüne katkıda bulunulması ve Dirençlilik ile ilgili ortak çalışma grupları oluşturulması amaçlanır.

TBB öncülüğünde 16-18 Aralık 2024 tarihlerinde 6.’sı gerçekleştirilecek olan “idRc 2024”ün (Uluslararası Dirençlilik Kongresi 2024) bu yılki teması “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” olarak belirlendi.

Bu kapsamda Dirençlilik konusunda seçilmiş yerel yöneticilerin, yerel yönetim bürokratlarının, sivil toplum temsilcilerinin ve farklı disiplinlerden bilim insanlarının çalışma ve deneyimlerinin ortak bir platformda konuşulduğu ve tartışıldığı bir toplantı olması amaçlandı.

Açılış oturumu ile başlayan kongre, üç gün boyunca 5 fiziki ve 2 sanal salonda eş zamanlı olarak 45 oturum şeklinde planlandı. Oturumların 19'unun yüz yüze, 12'sinin çevrim içi yapılacağı Kongre ile dirençlilik başlığı altında güncel gelişmeler, yeni araştırma çalışmaları, uygulama örnekleri ve dirençlilik literatürüne katkıda bulunulması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *