İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Büyükakın, 'Önümüzdeki 3 Yılın Planlarını Yaptık'

Büyükakın, 'Önümüzdeki 3 Yılın Planlarını Yaptık'

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın " Bizim yaşam biçimimizi sorgulamamız lazım, Sorun evrenin sorunu değil. Küre kendini koruyan programlara sahip. “ dedi

"Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü" konseptiyle bu yıl 4.'sü düzenlenen Kartepe Zirvesi 2022 kapsamında Kocaeli Kongre Merkezi’nde "Denizler ve Geleceğimiz" konulu bir forum düzenlendi. Seda Öğretir’in moderatörlüğünü yaptığı forumda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın oyuncu Engin Altan Düzyatan konuşmacı olarak katıldı. Oturuma Kocaeli AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker Büyükşehir, Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş de katıldı.

"ÖNÜMÜZDEKİ 3 YILIN PLANLARINI YAPTIK"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın "Denizlerdeki azot ve fosfor evsel atıkların atılmasıyla oluşuyor. Daha sonra Endüstriyel atıklar, Bulgaristan üzerinden gelen atıklar var. Bunlardan en önemlisi evsel atıklar. Çünkü Marmara Denizi ne 4.3 milyar metreküp atık geliyor. Yani arıtmadan denize Salınıyor. Bu tespitleri yaptıktan sonra Marmara denizine kıyısı olan illerin valileri ile çalışmalar yaptık. Bunun içine çalışma esnasında açığa çıkan ısıyı azaltmak için kullanılan peynir suyu var. Bütün bunlar masaya yatırıldı. Bunun dışında TÜBİTAK ile işbirliği hazırladık. Tamamen bilimsel bir heyet. Bize şunlar yapılsın diyor. Bir kısmı arıtmanın maliyetin düşürülmesi, bir kısmı gemilerden bırakılan atıkları kontrol etmek gerekiyor. Dolayısıyla orada işler iyi gidiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bizim tesislerimizin yüzde 72 seviyesinde arıtma yapılıyor. Önümüzdeki 3 yılın planlarını yaptık. Bu sistemler çok pahalı. Harcayacağımız para 1 milyar lira. Aslında büyük bütçeler lazım.

"YAŞAM BİÇİMİMİZİ SORGULAMAMIZ LAZIM"

Bu tür anlatımlar farkındalık yaratmak için önemli anlatımlar. Biz küresel ısınma ile ilgili mevzuları doğal afetler ile karşılaşınca fark ediyoruz. Biz aslında bir deprem şehriyiz. Ama tekrar edeceğini biliyoruz. Bir sarsıntı olana kadar biz deprem gerçeğini unutuyoruz. Algı ile ilgili bir problemimiz var. Meselenin felsefesini gözden geçirmemiz gerekiyor. Bizim yaşam biçimimizi sorgulamamız lazım. Kocaeli'nde günlük çöp üretme miktarı 0.9 kilogram. Toplumlar geliştikçe çöp miktarı artıyor. Sorun evrenin sorunu değil. Küre kendini koruyan programlara sahip. Asıl sorun kendi elimizle kendimizi yok etmeden yaşam biçimimizi sorgulamamız. Deprem öldürmüyor aslında bizi. Özetle başımıza bir dert gelmeden akıllanmıyoruz. Sivil toplum örgütleri artarsa biz yaşam biçimimizi değiştirmeye adapte oluruz. Bu kadar enerji tüketip diğer meseleleri konuşmak da bir çelişki. Birlikte hareket etmek önemli. Aslında birbirimize muhtacız. Birbirimizi severek ortak harekete muhtacız. "

"BİREYLERE ÇOK ÖNEMLİ ŞEYLER DÜŞÜYOR"

Engin Altan Düzyatan "Gerçekten önemli bir konu plastik konusu. Dünyadaki su sayısı hiçbir zaman azalmıyor, artmıyor. Özellikle Endüstriyel devrimden sonra doğada kaybolmayan bir madde. Ucuz bir üretim olduğu için kullanılıyor. Doğaya salındığı için küçülerek suların içine karışıyor. Dünyadaki tüm su kaynaklarında yüzde 15 ile 20 plastik ile yaşıyoruz. Yediğimiz balıkların yüzde 50si plastik olacak. Özel bir su yapacağız balıkların yetişmesi için onları yiyeceğiz. Bir yandan karamsar bir tablo varken teknoloji çok hızlı ilerliyor. Suyun içindeki mikroplastikleri temizleyen bir madde var. Bizim bireysel olarak üzerimize düşen görevler var. Tek kullanımlık plastikler var. Burada gerçekten restorandaki garsonların da eğitilmesi gerekiyor. Bireysel olarak tek kullanımlık plastiklerden uzak durmamız gerekiyor. Zaten ciddi olan daha da yükselmeye başladı. Bireysel farkındalıkları azaltmak için belgesel çekiyoruz. Zaten kanun koyucular sürdürülebilirliği destekliyor. Artık derdimiz dirençli şehirler. Kanun zaten baktı ki içilecek su kalmamış. O yüzden bireylere çok önemli şeyler düşüyor. Tek kullanımlık plastiklerden uzak durmak bile çok işe yarıyor. 2 tane çocuğum var. Kaygı duyuyorum gelecekleri için. Temiz suya ve yiyeceğe ulaşabilmek zorlaşacak. Biraz daha bilinçli olmaya hareket almamız gerekiyor." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *