İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Çerkes sürgünü, “Yeniden Doğuş” gösterisiyle anıldı

Çerkes sürgünü, “Yeniden Doğuş” gösterisiyle anıldı

850
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü’nün desteğiyle1864 Çerkes Sürgününü anlatan “Yeniden Doğuş Kafkas Sürgünü” dans gösterisi sergilendi.

Tarihin en acı olaylarından birisi olan 1864 Çerkes Sürgününü anlatan “Yeniden Doğuş Kafkas Sürgünü” dans gösterisi Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü’nün desteğiyle sergilendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM)’nde düzenlenen dans gösterisi, yoğun katılım eşliğinde sergilendi. 1864 Kafkas Sürgününde Çerkes halkının çektiği sıkıntıları anlatan dans gösterisi şöf (meydan), köy halkının evlerinden çıkartılması, gemide yaşanan zorluklar, ağıt, yöre çatışmaları ve toprakların kabullenilmesi olmak üzere toplamda altı bölümden oluştu. Gösteriyi ilgi ile takip eden seyirciler hüzünlü dakikalar yaşadı. Gösterinin bitiminde ise dans ekibi ayakta alkışlandı.

21 Mayıs 1864’ten itibaren Çerkes toplulukları başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildi. Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes, sadece bir ay içinde sürgüne tabi tutuldu. Yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 500 bin Çerkes de hayatını kaybetti. Sürgüne tabi tutulanlar Anapa, Novorossiysk, Gelincik, Soçi, Adler gibi Karadeniz limanlarından gemilere bindirildi ve birçoğu Anadolu’da Ordu, Samsun, Tokat, Amasya, Sinop, Yozgat, Düzce, Adapazarı ve Kocaeli’ye yerleştirildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *