İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel 'Deprem değil yanlış yapılan bina öldürür'

'Deprem değil yanlış yapılan bina öldürür'

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Kamil Yavuz; 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 19 yıldönümü nedeniyle Sesimizi duyan var mı?” başlığıyla gönderdiği basın açıklamasında; uyarılarda bulunarak, “İmar affeder, deprem affetmez!” dedi.

SAKARYA - Levent CANDAN

Can kaybı 18 bin 373 olarak belirlendi

Açıklamasında; 17 Ağustos Marmara Depremi ve yaşantılarla ilgili bilgi veren TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Kamil Yavuz; “Depremin üzerinden 19 yıl geçti. 17 ağustos gece saat 03.02’yi gösterirken 7,4 büyüklüğünde 45 saniye süren bir deprem gerçekleşti. Türkiye deprem konusunda en kötü tecrübelerden birini yaşadı. Bu deprem binlerce kişinin ölümüne, yaralanmasına ve binaların yıkılmasına neden oldu.  Başta Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Yalova, olmak üzere çevre illerinde 2010 yılında Meclis Araştırma Raporuna göre can kaybı 18 bin 373 olarak belirlendi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrardan Allahtan rahmet diliyoruz.”

48 bin 901 kişi yaralandı. 505 kişi sakat kaldı.

96 bin 769 konut ve 15 bin 939 işyeri yıkıldı…

17 Ağustos depreminde 48 bin 901 kişi yaralandığını dile getiren Kamil Yavuz; “Ayrıca, 505 kişi sakat kaldı. 96 bin 769 konut ve 15 bin 939 işyeri ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Marmara depreminde 107 bin 315 konut orta derecede hasar görürken, 16 bin 316 işyerinde de orta derecede hasar meydana geldi. 17 Ağustos depremi sırasında 113 bin 382 konutta ve 14 bin 657 işyerinde az hasar oluştu. Peki, bu rakamların ileride olası bir depremde azalması için biz ne yaptık. Yani ‘’Yeni bir depreme hazır mıyız?’’ Sorusu geliyor akıllara. Çünkü geçmiş yıllara gidersek Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu çevresinde ortalama her 25-30 yıl arasında yıkıcı bir depremin olduğu bilinmektedir. Son depremin ardından 19 yıl geçti olası yeni bir depremin tarihine doğru zamanımız azalıyor. Orta hasarlı, az hasarlı yapılar güçlendirip onarımları yapılmıştı. Fakat bu yapıların olası depremde nasıl davranacağı bilinmemektedir. Bu da devlet yetkililerini, yerel yönetimleri ve vatandaşlarımızı uyarma gereksinimi bize sunuyor” dedi.

“İmar Affeder, Deprem Affetmez!”

Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamasında, “Bir diğer uyarı da imar affına dâhil edilen ruhsatı olmayan, kat çıkılan kaçak yapılan yapılar için olacaktır” diyen TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Kamil Yavuz; “Burada vatandaşlarımızı ve yerel yönetimleri duyarlı olmaya davet ediyoruz. İmar affından yararlanıp ruhsat alacağınız mevcut yapılarınızın olası bir depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için bina testlerini ve zemin etütlerini yaptırmalarını önermekteyiz. Unutulmamalıdır ki deprem değil yanlış yapılan bina öldürür” diyerek, önemli uyarılarda bulundu” dedi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *