SAKARYA - Geçtiğimiz günlerde, 3.6 kilogramlık dev tümör ameliyatını Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Sağlam, bu başarılı operasyonun detaylarını anlattı.
10 saat süren bu zorlu operasyonu başarı ile gerçekleştiren Dr. Fevzi Sağlam, bu tür cerrahi operasyonlar için ilgili branşların hekimlerinden oluşan bir konsey kurduklarını ve planlamalarını bu doğrultuda yaptıklarını belirtti. Dr. Sağlam, “Kemik ve yumuşak doku tümörlerinin tedavisine yaklaşım hastanın kliniğimize başvurması ile başlar. Ama tedavinin planlanması aşamasında birçok branşla koordinasyon içinde haftanın belli günlerinde bir araya gelerek değerlendirilmekte, fikir alışverişinde bulunularak planlanmaktadır. Bu aşamada, hastanın ne zaman kemoterapi ya da radyoterapi alacağını, ne zaman ameliyat edilmesi gerektiğini, ameliyatta karşılaşabileceğimiz zorlukları konuşarak hastaya en faydalı tedaviyi planlıyoruz” dedi.
“Sakarya kemik ve yumuşak doku tümörlerinin tedavisinde önemli bir merkez”
Kemik ve yumuşak doku tümörleri cerrahisinin ortopedi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, radyoloji/girişimsel radyoloji, anestezi, genel cerrahi, üroloji ve patoloji gibi bölümlerin olduğu eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinde yapılmakta olduğunu söyleyen Dr. Sağlam, “Ülkemizde kemik ve yumuşak doku tümörleri cerrahisi yapan merkez sayısı 8-9’u geçmemektedir. Bu merkezlerin çoğu da İstanbul ve Ankara'da yer almakta ve hastaların bu merkezlerde tedavilerini sürdürmeleri maddi ve manevi olarak çok zor olmaktadır. Sakarya kemik ve yumuşak doku tümörlerinin tedavisinin titizlikle planlanarak yapıldığı önemli merkezlerden biridir. Kütahya, Bilecik, Bolu, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Yalova, Bursa ve İstanbul gibi illerimizden hastalar tedavi alabilmek için hastanemize başvurmaktadır” dedi.
Dr. Sağlam, SEAH’ta diğer merkezlerden farklı olarak fiziki şartların daha iyi olduğunu, hastaların gerekli tetkik ve planlamasının yapılıp daha kısa sürede ameliyat olarak sağlıklarına kavuştuklarını sözlerine ekledi. Ayrıca beraber çalıştıkları SAÜ Tıp Fakültesi hocalarının da çoğu diğer merkezdekilerden daha deneyimli olduklarını da belirtti.
“SAÜ Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü asistan eğitimi için sayılı yerlerden biri”
Buna ek olarak SAÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı hakkında bilgi veren Dr. Sağlam, “SAÜ ortopedi; ilimizde ve çevre illerden çok sayıda hastaya hizmet vermektedir. Ayrıca ortopedi ve travmatoloji asistan eğitimi için de ülkemizdeki sayılı yerlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kliniğimizde artroplasti, artroskopi, el cerrahisi, omurga cerrahisi ve ortopedik onkolojik cerrahi ile ilgili gerçekten alanında çok iyi yetişmiş, istekli hocalarımız mevcuttur. Maalesef çoğu üniversite ve eğitim araştırma hastanesinde ortopedi ve travmatoloji kliniklerinde bu kadar kapsamlı cerrahi yapılamadığını görüyoruz” dedi.