İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Dönmez: "Tarımda yeni üretim planlaması şart"

Dönmez: "Tarımda yeni üretim planlaması şart"

1846
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Balıkesir’in Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, ürün fiyatlamalarında planlamanın önemine vurgu yaparak tarımda yeni bir üretim planlamasının şart olduğunu ifade etti.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, çeltik ve domates hasadının başladığı şu günlerde çiftçinin mağdur olmaması için yeni bir üretim planlaması yapılmasını istedi. Dönmez domates üreticilerinin sorunlarının yapılan tek taraflı sözleşmelerden kaynaklandığını söyleyerek, “Yapılan sözleşmeler ile fabrikalar öncelikle kendilerini garanti altına almak istiyorlar. Fiyatların oluşmasında da bu sözleşmeler belirleyici olabiliyor. Geçen hafta tarlada 30 kuruş olan domatesin bugünkü fiyatı ise 51 kuruş oldu. Fabrikaların yaptığı sözleşmeler karşısında ne yazık ki üreticiler bir araya gelerek beraber hareket edemiyorlar. Bu da üreticilerin mağdur olmasına neden oluyor. Bir de bu sene yapılan 25 Bin ton salça ithalatının fiyatların belirlenmesinde negatif etkide bulundu. Domates fiyatlarının biraz daha yükselmesini bekliyoruz “dedi.

Ülkede yeni tarım politikalarının belirlenmesinin şart olduğunu söyleyen Dönmez, “Ne yazık ki tarımın içinden gelenler tarım politikalarının belirlenmesi noktasında dışarıda kalıyorlar. Bürokratların bakanları doğru yönlendirmediklerini düşünüyorum. Örneğin 148 bin ton salça ihraç ederken nedense 25 Bin ton salça ithal ediverdik. Üretimde girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Özellikle küçük ölçekli işletmeler ayakta kalmakta zorlanıyorlar. Böylesine aile işletmelerine destek verilmelidir. Bugünlerde başlayan Ayçiçeği hasadında üretici beklediği verimi alamadı. Fiyatlar ne üzdü ne de üreticiyi sevindirdi. Üretimin oldukça çok olduğu kavunda ise fiyatlar çok düşük kaldı. Bu da üretim planlamasının olmamasından kaynaklanıyor. Arz ve talep konusu asla dikkate alınmıyor“ dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *