İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Dursunbey Depremi Bize Neyi Anlatıyor?

Dursunbey Depremi Bize Neyi Anlatıyor?

1799
GÖSTERİM
4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Balıkesir’de 22 Ocak’ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından gözler bölgedeki fay hatlarına çevrildi. İstanbul başta olmak üzere, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ile birçok ilde hissedilen depremde can kaybı yaşanmadı. Deprem hakkında açıklama yapan Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, “2000 yılı sonrasında, bu bölgede meydana gelen depremsellikte bir yükseliş gözlemliyoruz. Bunun nedenleri deprem bilim açısından araştırılmalıdır” dedi.

Son dönemde art arda yaşanan büyüklüğü 5 civarında olan depremlerin deprem tehlikesi yüksek Marmara Bölgesi gibi yerlerde büyük depremleri hatırlatıcı nitelikte olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Utkucu, “Böylelikle Marmara Bölgesinde 1999’daki İzmit ve Düzce depremleri gibi büyük ve yıkıcı depremleri akılda tutarak büyük depremlere hazırlığımızı arttırmalı ve gerekli önlemleri almak için acele etmeliyiz. Deprem bilim çalışmalarında ortak görüş olarak ifade edilen beklenen büyük İstanbul depremi gibi büyük depremleri en az zararla atlatmak için bu türden görece küçük depremlerin bu manada bir fırsat olabilir” ifadelerini kullandı.

“Depremi akılda tutan imarlaşma ve şehirleşme önemli”

Depremden korunmak için şehir planlamasının önemli olduğunu söyleyen Utkucu, yatay mimarinin önemine dikkat çekerek, “Zemin etüdü yapılmamış yerlere bina izni verilmemeli ve yumuşak zeminlerde yatay mimari ile deprem riski azaltma yoluna gidilmelidir. Özellikle fay hatlarının geçtiği yerlerde faydan belli bir mesafeye kadar yapılaşmadan kaçınılmalıdır. Planlı imarlaşma ve buna uygun bir şehircilik uygulamasıyla depremin etkilerinkinden büyük oranda korunabiliriz” dedi.

AFAD Hızlı Reaksiyon Veriyor

Depremler başta olmak üzere birçok doğal afete karşı devlet kurumlarının hızlı ve yerinde aksiyon aldığını bunun da yaşanacak muhtemel can ve mal kayıplarını minimalize ettiği değerlendirmesinde bulunan Utkucu, özellikle AFAD ve Kızılay’ın bu bağlamda başarı sağladığını ve büyük tecrübeler edindiğini ifade etti. Utkucu, “Yakın zamanda ülke olarak yaşadığımız birçok doğal afette bunu test etmiş olduk. Geçtiğimiz yaz aylarında yaşadığımız büyük orman yangınları, ardından sel felaketi ve yine yakın dönemde yaşadığımız Elâzığ, İzmir depremlerinde devlet kurumlarının organize ve koordinasyonlu bir şekilde başarılı bir süreç yürütmüşlerdir” ifadelerini kullandı.

Afet öncesi süreçlerin aynı yeterlilikte yürütülemediğini, bunun da büyük olasılıkla afet öncesi süreçlerde devlet kurumlarının yanında bireylerin, halkın ve özel sektörün de sorumlulukları olmasından kaynaklandığını ifade eden Utkucu, “Afet öncesi süreçlerde devlet kurumları sorumluluklarını yerine getirse ya da bu uğraşı verse de diğer sorumlu paydaşların katkıları olmadan sürecin tam bir başarı ile yürütülemeyeceği açıktır” değerlendirmesinde bulundu.

Deprem Çalışmalarında Öncü Üniversite: SAÜ

Sakarya Üniversitesi bünyesinde; Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fen Bilimleri Enstitüsü Afet Yönetimi Programı, İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü olmak üzere doğrudan deprem üzerine dört ayrı birimde eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyeti yürütülmektedir.

Sakarya Üniversitesinin deprem çalışmalarında öncü bir üniversite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Utkucu, çalışmaların dört ayrı birimde ve yüksek koordinasyon içinde yürütüldüğünü, ilerleyen yıllarda Sakarya’nın deprem çalışmalarında merkez konuma geleceğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından son yaşanan Balıkesir depremine ilişkin bir rapor hazırlandı.

Merkezin hazırladığı rapora ulaşmak için:
http://www.aym.sakarya.edu.tr/2022/01/23/22-ocak-2022-dursunbey-balikesir-depremi-bilgi-notu/

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *