Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü tarafından düzenlenen “Aile, Çevre ve İş Yaşamımızdaki Kişilik Bozukluklarına Bağlı Kayıplarımız – Kazanımlarımız” konulu söyleşinin konuğu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldız oldu. Prof. Dr. Yıldız yaptığı konuşmada kişilik bozukluklarının topluma yansımaları ve günlük hayata etkisini anlattı.
Kimlik ve Kişilik Karşılaştırılması
Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Servettin Bilir konferans salonunda dün (13.05.2015) gerçekleştirilen söyleşiye akademisyenler ve öğrenciler ilgi gösterdi. Günümüzde kişilik ile kimliğin birbiriyle karıştırıldığını, kimliğin daha ön plana çıktığını ve bunun yanlış olduğunu belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Yıldız, “Bir kişi birden fazla kimliğe sahip olabilir. Kimlikler değişebilir ancak kişilikler değişmez. İnsan ilişkilerinde kişilikler ön plandadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde, sizin kimliğinize değil, kişiliğinize bakarlar. Çalışkan mısınız? Dürüst müsünüz? Ya da kişiliğinizde bir problem var mı? Bununla ilgilenirler” dedi.
Kişilik Bozukluğunun Çeşitleri ve Özellikleri
Prof. Dr. Yıldız, bireyin ait olduğu toplumsal çevre ve ekinin beklentilerinden sapan, süreklilik ve katılık gösteren içsel yaşantı ve davranış örüntüsünün kişilik bozukluğunun tanımı olduğunu söyleyerek, kişisel bozuklukların çeşitlerinden, yaygınlığından, özelliklerinden bahsetti. Toplumun %10’unda kişilik bozukluğunun bulunduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yıldız, “Kişilik bozukluğu, içgüdüsel davranış ve düşüncelerin sürekli hale gelmesidir. Örneğin, hepimiz zaman zaman kuşku duyduğumuz olaylarla karşılaşırız. Ancak kuşkucu kişilik bozukluğuna sahip bir birey, çevresine karşı sürekli bir güvensizlik ve kuşkuculuk gösterir. Bir insanın sürekli takıntılı halde bulunması, kendini sürekli gösterme çabası içinde bulunması, başkalarını hiçe sayıp yaptığı her şeyin doğru olduğunu düşünmesi, kendini toplumdan soyutlayarak ikili ilişkilerden uzak kalması gibi örnekler kişilik bozuklukları arasında sayılabilir” ifadesinde bulundu.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *