İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Engelsiz Üniversite başvuruları 12 Mart'ta başlıyor

Engelsiz Üniversite başvuruları 12 Mart'ta başlıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, üniversite kampüs sınırları içerisinde engelli bireylerin tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmaların tespiti ve başarılı bulunanların ödüllendirilmesi ayrıca kamuoyunda farkındalık oluşturulması adına “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ve “Engelsiz Program Nişanları” verilecek.
ANKARA Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada ‘Bireysel farklılıkları toplumsal bütünleşmeye dönüştürmek ve sağlanan hizmetlere ulaşılabilirlik, adalet ve sosyal devlet anlayışının bir tezahürü o ülkenin gelişmişlik düzeyinin göstergesidir. Bu sebeple erişilebilirlik; engelli bireylerin sosyal hayata katılabilmeleri açısından üzerinde önemle durulması gereken konuların başında gelmektedir. Yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası düzeydeki politikalar neticesinde, engellilerin sağlık, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yaşadıkları sorunların iyileştirilmeleri açısından önemli mesafeler katedilmiştir. Teknolojik gelişmeler, sosyal hayatın hareketliliği ve toplumsal değişimler sonucunda engellilerin topluma adaptasyonu hızlanmıştır. Toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi üniversitelerin de engelli öğrencilere yönelik vermekte olduğu yükseköğretimin kalitesi ve düzeyi; üniversitenin sağlamış olduğu imkânlar ile doğrudan ilgilidir. “Öğrenci Dostu Yeni YÖK” olarak, engellilerin sağlık ve bakımdan kaynaklanan sorunlarının yanında, eğitim, sosyal ve kültürel sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmekteyiz. Bu kapsamda, üniversite kampüs sınırları içerisinde engelli bireylerin tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmaların tespiti ve başarılı bulunanların ödüllendirilmesi ayrıca kamuoyunda farkındalık oluşturulması adına “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ve “Engelsiz Program Nişanları” verilmesine karar verilmiştir’ denildi.
  1. ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BAYRAKLARI
Engelsiz Üniversite Bayrakları 3 kategoride verilecektir: 1) Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak) Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, TS 9111 ve farklı uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelerimize Turuncu Bayrak verilecektir. 2) Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) Engelli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için, verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere Yeşil Bayrak verilecektir. 3) Sosyo-Kültürel Faaliyetlere Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) Engelli öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlere erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda belli bir düzeyde gayret eden üniversitelerimize Mavi Bayrak verilecektir. Başvuru 1) Başvuru yapmak isteyen yükseköğretim kurumları; değerlendirilmesini istedikleri “Fakülteleri” veya “Kampüsleri” için;
  1. “Engelsiz Kampüs” ve “Engelsiz Fakülte” başlıklarında;
  2. “Mekânda”, “Eğitimde” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlere” Erişilebilirlik kategorilerine başvurabilirler.
2) Yükseköğretim kurumları, birden fazla fakülte veya kampüs için ayrı ayrı başvuru yapabilir. 3) Bir fakülte veya kampüs için birden fazla kategoride başvuru yapılabilir. 4) Başvuru Formlarının, sorumlu akademisyen veya idari personel tarafından üniversitenin Engelli Birimi Temsilcisi ile birlikte doldurulması gerekmektedir. Başvuruların Alınması 1) Tüm başvurular yoksis.yok.gov.tr adresinde bulunan form üzerinden alınacaktır. Başvuru yapan üniversitenin tüm soruları eksiksiz olarak cevaplaması ve başvurduğu her alan için faaliyetlerini ve mekânlarını gösteren 10 fotoğrafı başvuruya eklemesi gerekmektedir. 2) Sistem üzerinden yapılan başvuru çıktılarının, üniversite rektörlükleri aracılığıyla Başkanlığımıza Resmi yolla gönderilmesi gerekmektedir. Değerlendirme Başvurular; Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği tarafsız ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek panellerde gizli oy açık tasnif ilkesi gözetilerek değerlendirecektir. Başvuru ile ilgili destekleyici fotoğrafların eksik olduğu ya da sunulan bilgilerin doğru olmadığı tespit edildiği durumlarda başvuru geçersiz sayılacaktır. Gerekli görülmesi halinde başvuru özelinde yerinde inceleme yapılacaktır. BAYRAKLARIN GEÇERLİLİK SÜRELERİ VE YENİLENMESİ Her bayrağın geçerlilik süresi üç yıldır ve bu sürenin sonunda üniversitenin başvuracağı yıla ait ölçütlere göre tekrar başvurusunu gerçekleştirmesi gerekmektedir. Başvuru gerçekleştirilmemesi halinde bayrak kaldırılacaktır. Fakülte/kampüs/üniversite sağladığı hizmetlerdeki değişikliklere göre farklı renkte bir bayrak alabilmek için üç yıllık geçerlilik süresinin herhangi bir yılında tekrar başvurusunu gerçekleştirebilir. Duyuru / Afiş / Çağrı : 28 Şubat 2018 Başvurular : 12-19 Mart (26 Mart) 2018 Sonuç Açıklama : 9 Mayıs 2018
  1. ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI
Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verilecektir. Başvuru ve Değerlendirme 1) Program bazında başvuru yapılması gerekmektedir. Bir programın başvuru yapabilmesi için o alandaki tüm zorunlu derslerini ilgili engel grubunda erişilebilir kılmış olması gerekmektedir. 2) Başvuru yapacak öğretim elemanının; başvuru çıktılarını ilgili programın anabilim dalı başkanı/bölüm başkanına onaylatması ve rektörlükleri aracılığıyla Başkanlığımıza Resmi yolla göndermesi gerekmektedir. 3) Başvuru formunda; başvuru yapılan programın hangi engel grubundan olanlara yönelik, ne tür faaliyetlerle düzenlemeler yapıldığını içeren detaylı bilgilerin bulunması gerekmektedir. 4) Engel Grupları: Görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu, zihin engelli, bedensel engelli ve diğer engelliler (belirtilmelidir) olarak belirlenmiştir. 5) Başvurular; Yükseköğretim Kurulunun engel gruplarına göre belirleyeceği tarafsız ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek panellerde gizli oy açık tasnif ilkesi gözetilerek değerlendirecek ve ilgili engel grubunda Engelsiz Program Nişanı almaya layık görülen programlar duyurulacaktır.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *