İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Gazetecilere arkeoloji haberciliği dersi

Gazetecilere arkeoloji haberciliği dersi

1118
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Arkeoloji Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması (SARAT) Projesi kapsamında Bursa’da arkeoloji haberciliği konusunda atölye düzenlendi.

Televizyonun ve yazılı basının halkı bilgilendirme konusunda önemli yere sahip olduğunun vurgulandığı atölyede, eserlerin piyasa değerinin öne çıkarılmasından çok eserlerin bilgilerinin üzerinde durulmasının gerektiği anlatıldı. SARAT Projesi kapsamında Bursa Aktopraklık Arkeoloji Okulunda gerçekleşen atölyeye yerel gazeteciler, arkeologlar ve vatandaşlar katıldı. Proje hakkında bilgiler veren SARAT Projesi Koordinatörü Arkeolog Dr. Gül Pulhan, "Çalışmamızda medyanın gücünün oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. 3 yıllık SARAT Projesi kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde habercilik atölyeleri gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında online ders, anket çalışması gibi projelerimiz var. Amacımız arkeolojik varlıkların korunması ve kıymet verilmesi için bilgi, kapasite ve farkındalık arttırmak, arkeolojik varlıkların bilimsel değerinin vurgulanması ve arkeolojik kalıntıların bütünlüğünün korunmasıdır" dedi.

SARAT medya uzmanı Nur Banu Kocaaslan ise, "Eserlerin parasal değerleri ön plana çıkarılmayıp, eserlerin

bilgileri üzerinden haber yapılmalıdır. Piyasa değerinin öne çıktığı haberler arkeolojik talana davet şeklinde olup, yasa dışı bir eylem olan defineciliğe özendirmektedir" dedi.

Misafir konuşmacılardan Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin,

Bursa’nın kültür potansiyeli hakkında bilgi vererek, "Bursa insanlığın başlangıcından günümüze kadar yaşanan Asya ve Avrupa arasında köprü oluşturan merkezdir. Bursa’nın her noktasında antik yerleşimler olduğunu görmekteyiz ve bölge halkı da sahip olduğu kültürel mirasından gurur duymalıdır" diye konuştu.

Aktopraklık Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul’un ’Arkeolojinin Toplumlaşması’ isimli sunumunun ardından Aktopraklık Arkeoloji Okulunun katılımcılara tanıtılmasıyla atölye son buldu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *