Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen Gönül Sultanları Sempozyumu’nun ilki “Üsküplü Âlim Ârif Şeyh Sâdeddîn Sırrî Er-Rifâî” anısına bugün Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
KOCAELİ
Sempozyuma Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Kocaeli Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Prof. Dr. Ahmet Küçük’ün yanı sıra bilim insanları, akademisyenler, araştırmacılar, tarihçiler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyum, Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Kemal Karaöz, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Özel ve Öğr Gör. Özer Özel’in tasavvuf müziği üzerine sunduğu konser ile devam etti.
Gönül Sultanlarından Biri, Sâdeddîn Sırrî
Sempozyum protokol konuşmasında, “Uzaktan, yakından buraya teşrif eden gönlü hakikati ve ahlaki Muhammed ile müşerref olmuş, yaratılanların en şereflisi insanı anlama ve yaşatma sevdası çeken gönül dostları sempozyumumuza ve üniversitemize hoşgeldiniz” diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Hülagü, “Binlerce yıl önce Mekke-i Mükerrem’de zuhur eden Kuran’ın hakikatini anlamış en güzel ahlakı tamamlamaya geldim diyen yüce Peygamberimizin hakikat ve vahdet neşesinden aydınlanmış, dünyanın dört bir köşesini vatan ve görev kabul etmiş bu gönül sultanlarından, şanlı tarihimizi yazan Ertuğrul, Osman Gazi, Barbaros, Mustafa Kemal Atatürk, Fevzi Çakmakların meşalesi olmuş, balkanlarda yüzlerce yıl Osmanlı’nın dimdik ayakta kalmasına vesile olmuş, bugün dahi bizlere kutlu önderlik yapan gönül sultanların bir tanesini sizlere takdim edeceğiz” dedi.
“Gönül Sultanları Genç Kuşaklara Anlatılmalı”
Ülkelerin, kendi değerlerini oluşturan yapıları korudukça ayakta kalabileceklerine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Hülagü, “Kadim tarihimizde nice değerler yetiştirmiş aziz Türk Milleti kadirşinaslık konusunda dünyaya misal bir millettir. Bu sebeple bu milletin bir ferdi olarak, bu toprakların manevi ikliminin oluşumuna katkı sağlamış gönül erenlerinin, gönül sultanlarının destekleriyle milletimizin bugünlere geldiğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Gönül sultanlarını genç kuşaklara anlatmanın önemli görevlerimizden birisi olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Hülagü, “Sempozyumumuz vasıtası ile bu borcun ufak da olsa bir kısmını ödemiş olmayı arzu etmek tarifi olmayan bir bahtiyarlıktır. Bu çalışmalar gelecek nesillerin kadirşinas yetişmesinde ve aziz milletimize aynı hassasiyetle hizmet etmesinde önemli katkı sağlayacaktır” ifadesinde bulundu.
Sâdeddîn Sırrî’nin Hayatı, Eserleri, Hâtıratı Anlatıldı
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise, “Bugün burada Sayın Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün teşvikleriyle, İlahiyat Fakültesi’nin gayretleri ve Tarih Bölümü’nün destekleriyle huzurlarınıza getirilmiş olan bu manevi ziyafete, Şeyh Sâdeddîn Sırrî Sempozyumu’na hoşgeldiniz. Bizim inancımıza göre Salihlerin anıldığı bir meclise Allah’ın rahmeti yağar, orada gönüller huzur bulur ve insanlar diğer meclislerden farklı bir meclise iştirak ettiklerini idrak ederler. Bugün böyle bir sempozyumun içerisindeyiz. Hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. Protokol konuşmalarının ardından sempozyum açılış konuşmasını Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara “Balkanlar’da Tasavvuf” konusu ile gerçekleştirdi.
Üsküplü Âlim Ârif Şeyh Sâdeddîn Sırrî Er-Rifâî’nin vefatının 80. Sene-i devriyesi anısına düzenlenen sempozyumda yapılan oturumlarda, Sâdeddîn Sırrî’nin hayatı, eserleri, hâtıratı yanı sıra, “Rifâiyye’nin Piri: Seyyid Ahmed er-Rifâî”, “İstanbul’dan Balkanlar’a Rifâîlik”, “Kosova ve Makedonya’da Rifâî Tekkeleri”, “Üsküp Rifâî Tekkesi, Vakfiye ve Şeyhleri” gibi değerli başlıklarda bilim insanları, tarihçiler ve araştırmacılar bilgilerini aktardı.