Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yok olmaya tutmuş el sanatlarımızdan Halı Dokuyuculuğu ve Hereke Halısının yeniden ayağa kalkması için çalışma yapılacağını söyledi.
Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran ile birlikte Hereke'de esnaf gezileri yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hereke halısı satan ve dokumacılık sanatına sahip çıkan Han Halı sahibi Nurhan Ör'ü de ziyaret ettiler. Hereke Halısının tarihi geçmişini ve günümüzde ki durumu hakkında bilgi veren Ör, devlet teşviklerinin ve tanıtım faaliyetlerinin sektör üzerinde artırılması gereğinin altını çizdi. Başkan Karaosmanoğlu Han Halı'da ki halı tezgâhlarını da inceleyerek, dokuma yapan çalışanlarla da sohbet etti. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ziyaretinde, "Hereke halısını ve dokuyuculuğunu hak ettiği yere taşımak için çalışacağız. Bu konuda projeler üreterek, halkımız tarafından unutulmamasını ve sektörün büyümesine için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz" dedi
"HEREKE HALISINI YAŞATACAĞIZ"
El dokumacılığının serüveni 1843 Hereke Fabrika-i Hümayunu'nun kuruluşuyla başlamıştır. Hereke Halısının en canlı olduğu dönemlerde halı dokuyucularının sayısı Kocaeli'de altmışbini buluyordu. Ancak bugünlerde bu sayı 2000'e kadar düşmüştür. Gerekli önlemlerin ve teşviklerin planlamasıyla bu rakamın daha yukarı çıkarılması hedeflenirken, hem Hereke halısının hem de halı dokuyuculuğunun da yok olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Han Halı'yı ziyaretinde, "Bu mesleği bugüne getiren, sürdüren ve geliştiren bir firmamıza konuk olduk. Dünyanın bir numarası Hereke halısıdır. 1980-90'lı yıllar arasında kentimizde binlerce tezgâh ve önemli bir ekonomisi vardı. Çin'de bir köye Hereke adında köy oluşturdular ve kıymetli halımızın sahtelerini ürettiler. Bizim Hereke halımız küllense de halımızın kıymetini bütün dünya yeniden anlayacaktır. Hereke halısını halkımızla birlikte yaşatacağız" dedi.
"HEREKE HALISI SİZDEN BİR PARÇADIR"
Hereke halılarının zevkleri okşayan estetiği, kültürümüze eşsiz katkısı ve el sanatı olarak literatürler de ki kıdemli yeri, ilk defa dokunduğu 1843'ten beri evreni ipeksi temasında birleştiriyor. Hereke düğümü olarak dünya da marka değeri oluşturmuş Hereke Halısı özel sektörün gayretli çalışmalarıyla bugüne kadar hayatını sürdürmüş. Halı dokuyuculuğun da kazancın düşmesi ve şehir yaşamının etkisiyle dokuyucu sayısında da zamanla ciddi azalmalar yaşandı. Çiçeklerden hayvanlara, dini öğelerden ünlü resimlere; yaşamı oluşturan tüm canlılar ve nesneler Hereke halılarına konu olur. İç içe geçen karanfiller, güller, laleler; havai maviler, berrak yeşiller, tarçın kahveler, fuşyalar ve griler de yerini alır Hereke halısında. Sonsuz bir renk yelpazesi içinde temaşaya kalkışan enfes desenler, sizi kendi içinde anlatan bir sanat eseridir aslında Hereke Halısı. İşte bu kadar derin bir geçmişe ve farklı bir bakış açısıyla sanata çevrilmiş ipekten iplikle bugün yaşamını devam ettirme noktasında mücadele veriyor.
"TALEP GELİRSE KO-MEK KURSLARI AÇABİLİRİZ"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptığı açıklamada, "Turizm Bakanlığımız, Kocaeli Valiliğimiz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık'ın da Hereke halısı üzerinde önemli çalışmaları var. Hereke halısının daha güzel ve etkin tanıtımlarını yapmak, markalaşma ve Hereke'nin ismini duyurmada sektörü canlandırma ile ilgili projelerimiz var. Bu değerimizin devamı için çalışan tüm kardeşlerimi de teşekkür eder ve başarılar dilerim. Büyükşehir olarak halkımızdan ve üreticimizden talep gelirse hem halı dokuyuculuğunu hem de Hereke düğümünü vatandaşımıza KO-MEK vasıtasıyla kurslar açarak öğretebiliriz" dedi.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *