İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel İmar Barışı Gebze ve Darıca’da anlatıldı

İmar Barışı Gebze ve Darıca’da anlatıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gebze ve Darıca ilçelerinde gerçekleştirilen toplantılarda “İmar Barışı” düzenlemesi hakkında bilgilendirme yapıldı

KOCAELİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “İmar Barışı” ile ilgili bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. İlçe belediyeleri ile koordineli bir şekilde gerçekleşen bilgilendirme toplantıları bu kez Gebze ve Darıca bölgesinde gerçekleştirildi. Konu hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların çözülmesi adına düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler anlatıcı olarak katıldı. Toplantıda, “İmar Barışı nedir?” “Kimlerin imar barışına ihtiyacı var?” “İmar barışına nasıl başvurulur?” konularında bilgilendirme yapıldı. Program sonunda, toplantıya katılan vatandaşlara “İmar Barışı” ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıtıldı.

YAPI KAYIT BELGESİ

Son 50 yıldır Kocaeli’nde ve Türkiye genelinde kangren haline gelen mevzuata aykırı yapılaşma problemi, İmar Barışı ile sona eriyor. Ruhsatsız yapılan, ruhsatına uygun olmayan yapılar, mülkiyetsiz yapılar, yapı kullanma izni olmayan yapılar, elektrik su ve doğalgaz bağlatamayan yapılan, hakkında para cezası ve yıkım kararı alınmış yapılar İmar Barışı’ndan faydalanabiliyor. İmar Barışı’nı kapsayan 7143 sayılı kanunun 18 Mayıs 2018 tarihi ile yürürlüğe girmesiyle birlikte, mevzuata aykırı yapılara “Yapı Kayıt Belgesi” verilecek. Reform düzeyindeki bu düzenlemeyle vatandaşlar iskânsız yapısına elektrik su doğalgaz bağlatabilecek. Yıkım kararı bulunan ve tahsil edilmemiş para cezalarından vazgeçilecek.

SORULARI CEVAPLADI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gebze ve Darıca ilçelerinde düzenlenen İmar Barışı bilgilendirme toplantılarında vatandaşlar bilgilendirildi. Konu hakkında açıklama yapan Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç “İmar Barışı, ruhsatı olmayan, ruhsatına uygun yapılmayan, yapı kullanma izni olmayan, kat mülkiyetine geçememiş yapıları ilgilendiriyor. Bu işlemler yapamayan vatandaşlar evlerine elektrik, su, doğalgaz bağlatamıyor. İmar barışı ile birlikte vatandaşlar işlemlerini yaptırarak evlerinde hak sahibi olma imkanı veriliyor” dedi. Mengüç, yaptığı bilgilendirme konuşmasından sonra vatandaşların sorularını cevapladı. 

SON TARİH 31 EKİM

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binaların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan konut ve işyerleri için başvuru yapılabiliyor. Belirtilen tarihten önce yapılan binalar için vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurabiliyor. Yapılan işlemlerin ardından Yapı Kayıt Belgesini alan vatandaşlar elektrik, su ve doğalgazını bağlatabilecek. Toplu yapılarda daire sahibi olan vatandaşlar ise kat mülkiyetine geçerek, tapusuna kavuşacak.

BİLGİ VE DESTEK SAĞLANIYOR

E-devlet üzerinden alınmaya başlanan başvurulara vatandaşın ilgisi yoğun oldu. Başvuru süresince vatandaşın tereddüde düştüğü hususlarla ilgili sorunların çözümüne ilişkin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Şube Müdürlüğünce gerek arazide, gerekse ofis ortamında vatandaşa bilgi ve destek verilmeye devam ediyor.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Yapı Kayıt Belgesi’ne müracaat etmek için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

1- E-devlet şifresi

2- Cep telefonu numarası

3- E-posta adresi

4- Beyan edilecek yapının adresi

5- Tapusu olan yapılar için ada ve parsel bilgileri

6- Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

7- Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

8- Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

9- Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

10- Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek) 

11- İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi 

12- Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *