Marmara Basın Güncel İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin Hayatını Kaybetti

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin Hayatını Kaybetti

Hayatını bilim tarihine adayan İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018 tarihinde hayatını kaybetti. Prof. Dr. Fuat Sezgin için yarın öğle namazına müteakip Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenleneceği açıklandı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in vefatı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Prof. Dr. Fuat Sezgin İstanbul Üniversitesi’nin yetiştirdiği dünya çapında bir bilim insanı. Kendisiyle ne kadar gururlansak azdır. Hayatını bilim tarihine adamış ve İslam Bilim Tarihi alanında çok kıymetli katkıları olmuş bir isim. Kendisinin vefatı beni ve çalışma arkadaşlarımı derinden üzdü. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

“İslam Bilimler Tarihi Açısından Dünyada Tek Olan Bilim Tarihi Kütüphanesi’ni Dünyaya Kazandırdı”

Görüşleri günümüz İslam dünyası için ayrı bir önem taşıyan Prof. Dr. Fuat Sezgin, İslam kültürü çevresinde yetişen bilim insanlarının buluşlarını bilimsel alet, araç ve gereçlerinin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı ve sekiz yüzden fazla örneğinin yer aldığı Frankfurt İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni kurmuştur.

Ülkemiz için çok önemli olan alanında Türkiye’de ilk, Frankfurt’dan sonra dünyada ikinci örnek teşkil eden İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in olağanüstü gayretleri ve çalışmalarıyla 2008 yılı içerisinde İstanbul Gülhane Parkı içerisindeki binada bütün milletimize armağan edilmiştir. Müzede tamamına yakını Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çabalarıyla bağış olarak kazandırılmış yaklaşık 700 eser bulunmaktadır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, hayatı boyunca dünyanın her yerinden büyük bir özenle, zorluk ve sıkıntılara katlanarak aldığı 45 bin ciltlik kitaplarla kurduğu İslam Bilimler Tarihi açısından dünyada tek olma özelliğine sahip, koleksiyon bir ihtisas kütüphanesi olan Bilim Tarihi Kütüphanesi’ni dünyaya kazandırmıştır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 17 Ciltlik “Geschichte des Arabischen Schrifttums” Eseri Türkçe’ye Çevriliyor

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam’ın ilk döneminde uğraşılmış, dini ve tarihi edebiyattan coğrafya ve haritacılığa kadar bütün ana ve yan bilim dallarını konu edinen 17 ciltlik “Geschichte des Arabischen Schrifttums” eseri İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri öncülüğü ve gözetiminde Türkçe’ye çevriliyor.

Prof. Dr. Fuat Sezgin daha önce pek çok kez İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve eserin tercümesini hazırlayan ekip ile İstanbul Üniversitesi’nde bir araya gelerek bilgi almıştı.

“Fuat Sezgin Belgeseli İçin Çalışmalar Devam Ediyor”

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını konu alacak belgesel için çalışmalar devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’nun Genel Yönetmenliği’nde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan belgeselin çekimleri Almanya’da Prof. Dr. Fuat Sezgin ile yapılan görüşmelerle başlamıştı. Belgeselde Dünyanın yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerinde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı ve bilimsel çalışmaları anlatılacak.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?

Dünya’nın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. İlkokulu Doğubeyazıt’ta, ortaokulu ve liseyi Erzurum’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Orientalistik alanında öncü bir yere sahip olan Alman orientalist Hellmut Ritter’in yanında öğrenim gördü. Ritter’in, modern bilimin oluşumunda özellikle 9.-13. yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi devletlerindeki bilim adamlarının da önemli katkıları olduğunu vurgulaması üzerine bu alana yöneldi.

1947 yılında Bedî’ ilminin tekâmülü konusundaki tezini bitirdikten sonra, Helmut Ritter’in danışmanlığıyla Ebû Ubeyde Me’mar ibn el-Musennâ’nın Mecâz’ul-Kur’ân’ındaki filolojik tefsirini konu alan ikinci bir tez hazırladı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, doktora tezi için araştırmalarını sürdürdüğü Mecâz’ul-Kur’ân’dan bazı yerlerin Muhammed el-Buhârî’nin hadis kitabından alındığını fark etti. Buhârî’nin yazılı kaynakları kullanmış olması, daha önce akademisyenlerin ve muhaddislerin mecmualarının sadece sözlü geleneğe dayandıklarına dair tezlerinin yanlış olduğunu kanıtladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin “Buhârî’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adındaki takdim tezini 1956 yılında yayımladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1965 yılında Câbir ibn Hayyân konusunda ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften’da yazdı ve bir yıl sonra profesör unvanını kazandı.

Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin, çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görülmüştür. Bunlardan bazıları Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliğidir. Ayrıca Goethe Madalyası, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibidir.

Dünyanın yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerinde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen Prof. Dr. Fuat Sezgin 29 dil biliyordu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *