İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel İzmit Körfezinden 5 ton hayalet ağ çıkarıldı

İzmit Körfezinden 5 ton hayalet ağ çıkarıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen programda İzmit sahilinde kıyıdan gönüllüler, denizden ise balık adamlarla temizlik yapıldı

5 Haziran Dünya Çevre Günü ile başlayan Türkiye Çevre Haftası kapsamında Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde Marmara Denizi etrafında çevre temizliği yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Gölcük Değirmendere sahilinde yapılan kıyı temizliğinde 5 ton hayalet ağ temizlendi. Denizden çıkarılan atıklar sahil kenarında sergilendi. 

TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI

Marmara Denizi’nin korunması ve toplumsal farkındalık oluşturmak için Türkiye Çevre Haftası 8 Haziran Marmara Denizi Günü etkinlikleri kapsamında Marmara Denizinde kıyı temizliği yapıldı. Temizlik Marmara çevresinde sahili bulunan tüm belediyelerin katılımıyla eş zamanlı yapıldı. İzmit Körfezindeki kıyı temizliği ise Gölcük Değirmendere Sahilinde gerçekleştirildi. Programa Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Ata, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, mahalle muhtarları, Hacı Halit Erkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

“9 GÜNDÜR SU ALTINDA ÇALIŞIYORUZ”

Programda ilk konuşmayı Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceyhan yaptı. İzmit Körfezindeki su altı yaşamını da görüntüleyen Ceyhan, “Su altında geçmişten kalan ciddi bir enkaz var. Bunun en büyük nedeni bilinçsizce atılan ağlar ve o ağların yarattığı tahribat. Biz 9 gündür buradayız. Değirmendere Su Topluluğu ile birlikte suyun altındaki ağları çıkarttık. Su altında trajik sahnelere de şahit olduk. Misina ağlarına takılan canlıları da gördük. Değirmendere, Gölcük, Kocaeli bir sahil şehri. Dipte çok sayıda denizkestanesi göreceksiniz. Denizkestanesi varsa o su kalitelidir. Ağlarla birlikte atılan her şey suya ciddi anlamda zarar veriyor. Bizde bunları temizlemek istiyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

“DİP ÇAMURU ÇIKARILIYOR”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Biz bu şehri yönetenler olarak bizden sonraki kuşaklara doğamızı temizleyerek bırakmamız lazım. Şu anda yapılan çalışmalar bu anlamda oldukça önemli. Ama sadece buradaki çalışmalar değil. En önemli çalışmayı Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Dip çamurunun temizlenmesi için İzmit Körfezinin doğu sahilinde ciddi bir çalışma var. Biyolojik çeşitliliğin artması için yapılan çalışma çok önemli. Denizlerin balıklandırılması çalışmaları çok önemlidir. Bunları gerçekleştiren Başkanımız Büyükakın başta olmak üzere çalışma yapan herkese teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

“EYLEM PLANIMIZ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ”

Etkinlikte söz alan Başkanı Büyükakın, “Marmara Belediyeler Birliği olarak bugün Marmara’nın tamamında bu çalışmayı yapıyoruz. Çevre Bakanlığımızla birlikte organize edilen bir çalışma. Denizde olması gerekenden çok fazla azot olursa müsilaj denilen yapıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunu engellemek için Bakanlığımızla birlikte bir koordinasyon çalışması yapıldı. 23 maddelik bir eylem planı ortaya konuldu. Bu maddelerden biri ve en önemlisi hayalet ağların denizlerimizden temizlenmesi. Doğanın tamamına sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur. Denizdeki kirliğin temel faktörlerinden bir tanesi evlerdeki kanalizasyon atıklarının denize bırakılması. Marmara Denizi’ne 1,5 metreküp evsel atık bırakılıyor. Biz Marmara Denizi temizlemek için fazlasıyla gayret sergiliyoruz. Şu an Marmara’da eş zamanlı olarak toplamda 100 civarından etkinlik gerçekleştiriliyor. Hep birlikte elimizi taşın altına koyalım. Her birinizin Kocaeli gönüllüsü, gönüllüsü olmasını temenni ediyorum” dedi. 

KIYI ŞERİDİNDE VE SUALTINDA TEMİZLİK

Konuşmaların ardından Marmara Denizi’nin korunmasında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla protokol ve gönüllü vatandaşlar İzmit Körfezi etrafında temizlik çalışması yaptı. Vatandaşlar Değirmendere sahil kenarında çevre ve kıyı temizliği yaptı. Dalgıçlar ise İzmit Körfezi’ndeki hayalet ağlar başta olmak üzere dip temizliği yaptı. Temizliğin ardından su altından çıkarılan atıklar etkinlik alanında sergilendi. Kıyı temizliği kapsamında dalgıçlar 5 ton hayalet ağı temizledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *