İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Japonlar Hüsnühat öğreniyor

Japonlar Hüsnühat öğreniyor

1394
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Japonlar Geleneksel Türk İslam sanatlarından Hüsnühat’a merak saldı. Japonya’dan Bursa’ya gelen Japonların geleneksel yazı sanatı Kaligrafi ustaları Hüsnühat öğrenmeye başladı.

Uluyama Türk Japon Kültür Derneği aracılığıyla Bursa’da bulunan Japon Kaligrafisi ustaları Yasunori Sekine, Hideaki Suezawa ve eşi Bayan Suezawa, BUSMEK atölyelerinden Hüsnühat ustaları ile buluşarak, bilgi alışverişinde bulundular. Yapılan ortak faaliyette Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Numan Şeker, Sosyal İşler ve Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Karaman ve BUSMEK Yöneticisi Eyüp Arda Japon heyete BUSMEK çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Japon Sanatçılar, Hüsnühat sanatının tarihçesi, yazı çeşitleri, tashih aşaması, teknik detaylar ve kullanılan doğal malzemeler hakkında bilgi aldılar. Yüzyıllar öncesine ait bu sanatın bu kadar derin ve hassas detayları bulunması karşısında hayranlıklarını dile getiren Japon sanatçılar ayrıca Tezhip sanatından örnekleri de incelediler.

Eski çağlardan beri Japonya’da uygulanan güzel yazı sanatı Sodo hakkında bilgi veren Sekine ise, “Fırça ve mürekkep kullanılarak, kanji ya da katakana, hiragana gibi Japon alfabelerini sanatsal olarak ifade etme amacı güden Şodo, Japonya’nın geleneksel sanatlarından biridir” dedi.

BUSMEK Sanat Galerisi’nin ardından kaligrafi ustaları, sırasıyla ebru, çini ve filografi sınıflarını da ziyaret ederek, bu sanatlar hakkında uygulamalı olarak bilgi aldılar. Sanat dolu günün anısına Japon misafirlerimize ebru tablolar hediye edildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *