Nilüfer’de düzenlenen Sosyal Demokrasi Seminerleri'nde konuşan eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Türkiye’de konut kooperatiflerinin silindiğini, tarımsal kooperatiflerin de gerilime sürecine girdiğini belirtti.
BURSA - Nilüfer
Nilüfer Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği iş birliğiyle düzenlenen Sosyal Demokrasi Seminerleri, alanında uzman isimleri Bursalılar ile buluşturmaya devam ediyor. Mart ayından bu yana devam eden seminerlerin konuşmacıları arasında eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın da yer aldı. Karayalçın’ı dinlemeye gelenler arasında CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu da yer aldı.
Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen seminerde Karayalçın “Kooperatifçilik ve Ekonomik Kalkınma” üzerine değerlendirmelerde bulundu. Kooperatifin “Güçlerin birleşmesi” anlamına geldiğini söyleyen Murat Karayalçın şöyle konuştu: “Kooperatif, güçlerin bir amaç doğrultusunda bir araya getirilmesidir. Bu bireysel güçlerin birleşmesi ile de olur, bir kolektif güce dayalı olarak da olur. Türkiye bu anlamda çok büyük bir başarısızlık yaşıyor. Konut kooperatifleri silindi, tüketim kooperatifleri gelişmedi, tarımsal kooperatifler maalesef bir gerileme süreci yaşıyor. 2017 yılında gıda fiyatlarındaki artış, ülkenin kooperatiflere olan gereksiniminin ne denli yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durum açık olarak önümüzde, ama bu açığı bir türlü kapatamıyoruz.”
“KOOPERATİFÇLİK DEMOKRATİKLEŞMEYİ DE GETİRİR”
Kooperatiflerin projeler ile ilişkilendirilmesi gerektiğini söyleyen Karayalçın, “Hangi sektörde, hangi alanda olursa olsun kooperatifler ile kamu iş birliği içinde bir araya gelmelidir. Birlikte hizmet üretmelidir. Bu sadece iktisadi hizmetler verilecek anlamına gelmeyecek, bu aynı zaman da demokratikleşmeyi de getirecek. Bunun birkaç örneği var: Birinci örnek tarımda Pankobirlik, yani Pancar Üreticileri Kooperatifleri. Ben çok başarılı buluyorum. Neden başarılı biliyor musunuz, devletin elindeki şeker şirketi ile kooperatifler birlikte planlama yapıyorlar, sulama bile buna dahil. Şirketin yıllık üreteceği şeker miktarı belli. Şirket üreticiye diyor ki, ‘Sen bu yıl bana şu kadar pancar getireceksin’. Kooperatifler de üretimini buna göre hazırlıyor. İkinci örneğimiz Yeni Kent projelerinde bulunan Batı Kent projesi. Bu sosyal demokratların göğsünü gere gere sahiplenmesi gereken bir proje. 55 bin konut, 300 bin nüfus, 1000 hektarlık bir alan yaklaşık 10 yılda tamamlandı. Bu proje, konut sahibi olmak isteyen Ankaralılar’ın kurduğu kooperatif ile Ankara Belediyesi’nin işbirliği ile sağlandı. Üçüncü ve son örnek Dikmen Vadisi projesi. Bu proje bence bir kentleşme destanıdır, dönüşüm kooperatifleri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttükleri bir projedir. Bu projelere baktığımız da kooperatifleşmenin ne denli önemli olduğunu göreceksiniz” dedi.