Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Krizler Karşısında Katılım Bankacılığı” adlı bir konferans düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi konuşmacı olarak katıldı. Günümüzde en çok tartışılan konuların başında katılım bankacılığının geldiğini belirten Dr. Fahrettin Yahşi, İslam bankacılığının, dünyada son dönemde ortaya çıkan krizlere karşı ekonominin dayanıklılığını artırıcı etkisinin artık göz ardı edilmediğini ifade etti.
Türkiye’de katılım bankacılığının kar ve zarara katılma mantığıyla özel bir finans kurumu adı altında 1985 yılında faaliyete başladığını anlatan Yahşi, katılım bankacılığı ismiyle ancak 2005 yılında bankacılık yasasına girebildiğini kaydetti. Türkiye’de 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin katılım bankacılığı ve klasik bankacılık sektörlerine karşı çok ciddi sorunlar çıkardığını söyleyen Yahşi, bu krizlerin, katılım bankalarının klasik bankalara göre finansal krizlere karşı daha dayanıklı olduğunu gösterdiğini söyledi. Yahşi, “Katılım bankalarının müşterileri bankalarına çok sadıklar. Mali açıdan bakıldığında da katılım bankalarının çalışma mekanizmasının farklı olması, ortaya çıkacak kar ve zararın taraflar arasında paylaşılıyor olması ve faiz almama hassasiyeti nedeniyle, bu bankaları yaşatma girişimleri üst düzeyde oluyor” ifadelerini kullandı.
Katılım bankacılığının, sadece halkı Müslüman olan coğrafyanın değil, Batı dünyasının da ihtiyaç duyduğu bir bankacılık modeli olduğuna dikkat çeken Yahşi, katılım bankacılığının inançlardan bağımsız olarak bakıldığında tüm dünyada da model olabilecek bir banka türü haline geldiğini ifade etti.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *