İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Kaymakamlık Mesleğini Anlattı

Kaymakamlık Mesleğini Anlattı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü tarafından düzenlenen söyleşinin konuğu Karapürçek Kaymakamı Elif Nur Yaman oldu.

SAKARYA

SAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide Kaymakam Yaman, kaymakamlık mesleğini, kariyerini, kaymakamlık sınavlarını ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Kaymakam olmaya lise yıllarında karar verdiğini söyleyen Yaman, “Babam da kaymakam olduğu için uzun yıllar ülkemizin farklı yerlerinde yaşadım. Babam Niksar Kaymakamı iken tahini Ankara’ya çıkmıştı. Orada yaşadığım bir olay benim kaymakam olmamda yol gösterici oldu.  Kaymakamlık mesleği sadece kanunlar da yazan değil, bir gönül işidir” dedi.

Kadınlar için mesleğin zor olduğunu dile getiren Yaman, “Kaymakamlık her ne kadar herkesin yapabileceği bir meslek olarak düşünülse de,  çoğu yerde erkeğe daha uygun bir meslek. Benim de babamkaymakam olduğu için ben alışkındım, alaylıydım aynı zamanda. Eğer narin bir yapıya sahip bir kadınsanız kaymakamlık mesleği gerçekten zor olabilir. Atanacağınız ilçede alışveriş yapabileceğiniz market bile olmayabilir. Sosyal hayat açısından birçok eksiklik yaşayabilirsiniz. Fakat bu fıtrat meselesidir, bunları bir erkekte yaşayabilir” şeklinde konuştu.

Kaymakamlık sınavları hakkında bilgi veren Yaman, “İlk olarak yazılı bir sınav, ardından mülakat süreci başlıyor. Mülakat sürecinde yürüyüşünüzden, kıyafetlerinize, konuşmanıza kadar her şey inceleniyor. Mülakat sürecinin ardından dört tane il tercihi yapılıyor. İki ay boyunca çıkan ilde kurum ve kuruluşlar hangi işleri yapar hangi mevzuatla ile çalışır bunları öğrenmeniz gerekiyor. Valilik stajının ardından bir ilçede kaymakam refakat stajı başlıyor. Stajın ardından,  yaptığınız staj hakkında rapor hazırlamanız gerekiyor. Daha sonra Ankara’da dil kursu ve ardından bir yıl yurtdışı eğitimi var. Sonra dört ay kamu diplomasisi kursu var ve bu sırada bir tez konusu belirleyip yazıyorsunuz. En son başında müsteşarın olduğu genel müdürler kurulunun olduğu son bir mülakat var. İlk mülakatta geçen kura çekip atanır, geçemeyene bir hak daha verilir, tekrar geçemezse düz memur olarak atanır. Bu yaklaşık üç yıllık bir süreç” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *