Kocaeli Üniversitesi Uzunçiftlik MYO bünyesinde faaliyete geçen Kartepe Test ve Araştırma Merkezi (KARTEAM), gerçekleştirilen açılış töreni ile kapılarını açtı.
KOCAELİ - Kartepe
Açılışa Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Genel Sekreter Dr. Fatih Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Akman, Kocaeli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, Marka Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Aziz Erden, Hereke MYO Müdürü Prof. Dr. Burcu Candan, Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Cengiz, akademisyenler ve sanayiciler katıldı.
Açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Ne mutlu bize ki, yaptığımız çalışmaların tümünde de hem ilimizin yerel yönetimleri gibi dinamiklerinden, hem de MARKA gibi kaynak, destek ve vizyon sağlayan kurumlarından büyük destek gördük. Bizlerin yapması gereken tam da bu güçleri bir araya getirip hizmet sunacak projelerin ortaya çıkmasını sağlamaktır.
Kartepe Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin dünyadaki örneklerinin kalitesinde geliştirilmiştir. Böyle bir merkezin açılması ülkemiz ekonomisine büyük katkı sunan kobilerin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarının karşılanarak daha tekili ve hızlı hizmet verilebilmesi adına büyük önem arz etmektedir. Resmi açılışı henüz yapılmamış olmasına rağmen 9 ayrı kuruluşla test ve analiz anlaşmasının yapılmış olması, 40’a yakın yeni işbirliğinin gerçekleştirilmeyi beklemesi, ortaya konan projenin değerini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Başta metal ve makine sektörü olmak üzere çok alanda hizmet verecek olan projemizin temel hedefi; kobilerin test ve araştırma hususundaki eksiklerini gidermek, test alanlarını bir merkezde toplamak ve kaynakların efektif kullanılabilmesine aracılık etmektir. Bu nedenle KARTEAM projesi ISO9001-2015 kriterlerine uygun olacak şekilde dizayn edilmiştir.” ifadelerini kullandı.
“Milletimizin Kaynaklarını En İyi Şekilde Değerlendiriyoruz”
Türk milletinin kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Hülagü, “KARTEAM projesi sadece testlerin gerçekleştirildiği mekanik bir alandan ibaret olmayıp çok daha geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Yetişmiş işgücü, kaliteli materyal ve doğru yapılmış analizlerle bölgemizden başlamak üzere ekonomimize büyük katkı sunacağına inandığım projemizin ülkemize ve milletimize büyük katkı sunacağına inanıyorum. Böylesi önemli bir projede emeği geçen tüm akademisyenlerimize, güçlü ve kaliteli bir projeyi destekleyerek bu işin altına imza atmamızı sağlayan tüm paydaşlarımıza en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Üniversitemiz özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün göreve gelmesiyle yerel yönetimlerle yaptığı işbirlikleriyle öğrencilerini nitelikli yetiştirmek için gayret göstermektedir. Biz de belediye olarak her türlü desteği vereceğiz. Bugün açılışını yaptığımız KARTEAM ile sanayicinin birçok ihtiyacına çözümler üretilecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kocaeli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, ülke kaynaklarının KARTEAM gibi doğru projelere harcanmasını desteklediklerini belirterek bu tür projelere her zaman destek olacaklarını vurguladı. Marka Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu da “İşgücü piyasasında nitelikli iş gücü yetiştireceğiz. Kamu kaynaklarını imalat sanayisine destek olacak bu projelere kullanmaya gayret edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO Müdürü ve KARTEAM Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Engin Özdemir, “Başta Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü olmak üzere, MARKA Genel Sekreteri ve personeline, Kocaeli Sanayi Odasına, proje danışmanlarımız Fatih Akbulut ve Arif Özkan’a ve okulumuz akademik ve idari personeline de göstermiş oldukları gayretlerden dolayı teşekkür etmek isterim. Satın alınan ve ayni katkı olarak kullanılan mevcut cihazlar ile bölgemizde öne çıkan otomotiv yan sanayi, makine ve kaynaklı imalat sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların ve özellikle de KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları malzeme muayene ve test hizmetleri bugün açılışı yapılan KARTEAM adlı bu merkezde yapılmaya başlamıştır.
KARTEAM’in yakın bir dönemde TÜRKAK akredite bir laboratuvar olması hedeflenmektedir. Bugün itibariyle resmi açılışı henüz yapılan KARTEAM adlı merkez tarafından 40 adet test ve analiz faaliyetine teklif verilmiş ve 11 aylık bir süreçte kabul edilen 33 teklif ile bölgemizdeki 9 ayrı kuruluşa test ve analiz hizmeti verilmiştir. KOBİ’lerin ürünleri KARTEAM garantisi altında adlı sloganla çıktığımız bu yolda bugün geldiğimiz noktada bölge sanayisine hizmet vermekten büyük gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim.” dedi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri KARTEAM’a ait laboratuvarları gezerek incelemelerde bulundu.
KARTEAM Nedir?
Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) 2016 yılı "Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamında hazırlanan "Kartepe Test ve Araştırma Merkezi'nin (KARTEAM) Oluşturulması" adlı proje, Kocaeli Üniversitesi'nin yürütücülüğünde ve Kocaeli Sanayi Odası'nın destekleriyle yapıldı. Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO'nun laboratuvarları kullanılarak oluşturulan KARTEAM, özellikle Doğu Marmara bölgesindeki otomotiv yan sanayi, metal işleme ve kaynaklı imalat sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların malzeme, muayene ve Ar-Ge alanlarında ortak kullanım merkezi olma yolunda ilerleyecek. Proje sürecinde ve sonrasında Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri bizzat görev alırken KARTEAM, üniversitemizin çok önem verdiği üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlayan örnek bir proje olarak ön plana çıkıyor.
Projenin hazırlık sürecinde Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) desteği ile bölgemiz sanayicilerinin hangi testlere ihtiyaç duyduğu kapsamlı bir şekilde analiz edildi. Proje kapsamında bir adet hizmet ofisi ve 3 birim oluşturuldu. Bu birimlerde;
- Tahribatsız Muayene Birimi: Spektro analiz, Sıvı penetrant, manyetik parçacık, ultrasonik muayene, sertlik ölçme, yüzey pürüzlülüğü ölçme vb.
- Tahribatlı Muayene Birimi: Çekme-basma-yorulma testleri, çentik darbe, kırılma, mikro-makro yapı görüntüleme vb.
- Numune Hazırlama Birimi: Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda standartlara uygun numuneleri hazırlama testleri yapılabiliyor.