Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İdil Sayımer ve Dr. Öğr. Üyesi Banu Küçüksaraç, Kocaeli il ve ilçe belediyelerinin e-yönetişim bağlamında yeni medya ortamlarında sundukları hizmetlere yönelik yurttaşların bilgi, farkındalık ve kullanım düzeylerini saptamak amacıyla Kocaeli sınırları içinde ikamet eden 600 kişiyle yüzyüze anket çalışması gerçekleştirildi. Araştırma sonucunda, yurttaşların Kocaeli il ve ilçe belediyelerindeki e-yönetişim hizmetlerine yönelik bilgi, farkındalık ve kullanım düzeylerinin düşük olduğu tespit edildi.
Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi’nde yayınlana çalışmanın sonuç bölümünde ‘Bilgi toplumuna geçiş süreciyle birlikte yeni iletişim teknolojilerinin gelişip yaygınlaşması sonucu, kamu yönetim anlayışında yeni bir paradigma olarak karşımıza çıkan e-yönetişim, kamu ve paydaş gruplar arasında işbirliği ve etkileşim temelinde kamusal hizmetlerin etkin ve etkili sunumunu temel almakta, kamusal hizmet sunumunun yerel düzeydeki en önemli temsilcileri olan belediyeler ve yurttaşlar için olumlu kazanımlar sağlamaktadır. Belediyeler ve yurttaşlar açısından olumlu kazanımlar sağlayan e-yönetişim uygulamalarının her iki tarafa da fayda sağlayacak biçimde geliştirilip sürdürülmesine katkı sunmak amacıyla yurttaşlar tarafından bilgi, farkındalık ve kullanım düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Kocaeli il ve ilçe belediyelerinin e-yönetişim bağlamında yeni medya ortamlarında sundukları hizmetlere yönelik yurttaşların bilgi, farkındalık ve kullanım düzeyleri incelenmiştir. Bu doğrultuda, Kocaeli ili sınırları içerisinde ikamet eden 600 kişiyle yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiş olup, ankete katılan yurttaşların büyük çoğunluğunun 26- 50 yaş aralığında, ortaokul mezunu, evli ve erkek olduğu tespit edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, yurttaşların yürütülen hizmetler doğrultusunda belediyelerle iletişim kurmadıkları, iletişim kuran yurttaşların ise, daha çok yüzyüze görüşme ve internet aracılığıyla iletişim kurdukları görülmüştür. Yurttaşların e-belediyecilik uygulamalarına yönelik bilgi ve kullanım düzeylerine bakıldığında ise, genel olarak düşük olduğu tespit edilmiştir. Bilgi ve kullanım düzeylerindeki bu düşüklük, yurttaşların ebelediyecilik kullanmama nedenleriyle de açıklanmaktadır. Yurttaşlar, belediye ve yetkilileriyle internette iletişime geçme ihtiyaçlarının olmaması, ilgili web siteleri ve İnternet hizmetlerinin varlığından haberdar olmaması, belediye hizmetlerini karşılamak için İnternet kullanmaya ihtiyaç duymaması, İnternet hizmetlerine güven duymaması gibi nedenlerle e-belediyecilik hizmetlerini kullanmamaktadır.
E-belediyecilik hizmetlerini kullandığını belirten yurttaşların ise, bu hizmetleri daha çok kullanım kolaylığı, daha hızlı hizmet sağlanması, daha güvenilir olması, hizmet çeşitliliğinin fazla olması, içerik olarak daha fazla bilgiye yer verilmesi ve etkileşime daha açık bir yapıya sahip olması gerekçeleriyle kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırma verilerine bağlı olarak e-belediyecilik hizmetlerini kullandığını belirten yurttaşların bu hizmetleri kullanım alanları daha çok ulaşım, hizmet karşılığı alınacak ücret ve cezalar, konut edinme, imar ve istimlak ve kültür-sanat olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak yurttaşların e-belediyecilik uygulamalarından memnun oldukları görülmüştür.
Yurttaşların e-belediyecilik uygulamaları ile ilgili bilgi, gizlilik/güvenlik, kullanılabilirlik, içerik, yurttaşlık ve sosyal etkileşim kriterlerine yönelik bilgi düzeyleri ve tutumlarının da sorgulandığı araştırma sonucunda; yurttaşların bağlı bulundukları belediyelerin sağladıkları e-belediyecilik uygulamalarının içeriği, kullanılabilirliği ve etkileşimi ile ilgili bilgi düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu ve bu kriterlerin varlığının yurttaşların e-belediyecilik uygulamalarına yönelik tutumlarında olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ancak yurttaşların e-belediyecilik uygulamalarının gizlilik/güvenlik kriterlerini sağlama durumuyla ilgili fikir/bilgi sahibi olmadıkları görülmüş olup, e-belediyecilik uygulamalarının gizlilik ve güvenlik kriterlerini sağlaması durumunda e-belediyeciliğe yönelik tutumları üzerinde olumlu etki yaratacağı ortaya çıkmıştır.
Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde ise, Kocaeli il ve ilçe belediyelerinin e-yönetişim bağlamında yeni medya ortamlarında sundukları hizmetlere yönelik yurttaşların bilgi, farkındalık ve kullanım düzeylerinin düşük olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, belediyeler ve yurttaşlar açısından olumlu kazanımlar sağlayan e-yönetişim uygulamalarının yurttaşlar tarafından bilinmemesi, bilinse de ihtiyaca cevap vermemesi ve dolayısıyla kullanılmaması e-yönetişimin uygulanması ve işlerlik kazanması noktasında temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Durum saptayıcı bir araştırma olarak planlanan bu çalışma, yurttaşların e-yönetişim hizmetlerine yönelik bilgi, farkındalık ve kullanım durumlarını Kocaeli ili üzerinden somutlaması açısından alana katkıda bulunmakla birlikte, Türkiye’de yeni medya ortamlarında verilen kamu hizmetleriyle ilgili yerel çalışmalar için sürecin sağlıklı yönde geliştirilmesi, e-yönetişim uygulamalarının her iki tarafa da fayda sağlayacak biçimde geliştirilip sürdürülebilmesi için bu uygulamalara yönelik yurttaşların bilgi ve farkındalığını artıracak çalışmaların planlanması ve bilgi toplumuna geçiş aşamasında gerekli olan dijital becerilerin arttırılmasına yönelik programlar için yol gösterici bir nitelik taşımaktadır’ denildi.
Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/818565
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *