Marmara Bölgesinin en gelişmiş tıp imkânlarına sahip olan Kocaeli Üniversitesi, düzenlediği bilimsel faaliyet ve kurslarla bünyesinde bulunan gelişmiş tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor.
KOCAELİ
18-19 Eylül tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Endoskopi Ünitesi’nde düzenlenen “Kolonik Erken Evre Tümörlerin Endoskopik Olarak Çıkarılması” kursunda, Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü koordinatörlüğünde Japon hekimler Dr. Tomohiko Richard Ohya ve Dr. Hiroaki Matsui tarafından erken evre kanserlerin endoskopik yöntemle çıkartılması işlemi (endoskopik submukozal diseksiyon) yaptı.
Kursla ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Hülagü, “Erken evre sindirim sistemleri kanserlerinin erken tanısında endoskopik yöntemlerin kullanılması ve bunların ileri tekniklerle ameliyat olmadan endoskopik yöntemle çıkarılmasıyla ilgili iki günlük bir kurs düzenledik. Birinci gün maket üzerinde hazırlanmış olan kolona benzer yapı üzerindeki lezyonlarla birebir el eğitimi yaptık. Daha sonra konusunda uzman ama ileri teknikleri öğrenmek isteyen öğretim üyelerimize ve hekimlerimize birebir uygulama yaptırdık. Bugün de canlı vakalar üzerinde uygulamalar yapıyoruz. “dedi.
Türk-Japon işbirliğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Jikei Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Tomohiko Richard Ohya ve Dr. Hiroaki Matsui hekimimiz de bugün bizlerle. 2006 yılında Japonya’da bulunduğum dönemde geliştirdiğimiz iş birliği bu dönemde de devam ediyor. Japonya’dan misafir öğretim üyelerimizi davet edip burada vaka uygulamaları yapıyoruz. Bugün de erken evre kolon kanseri taşıyan bir lezyon çok başarılı bir şekilde endoskopik yöntemle çıkarıldı. Endoskopik yöntemin faydası ameliyat olmadan hastadaki lezyonun çıkarılmasıdır. Ülkemiz, özellikle Kocaeli Üniversitesi gastroentroloji ile ilgili ileri tekniklerin uygulandığı gelişmiş bir merkez oldu. Bu tür eğitimlerle hem ülkemize katkı sağlamak hem de ülkemizdeki gastroentroloji uzmanlarının ileri teknikleri öğrenmesi ve uygulaması için öncülük ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
İki gün boyunca devam eden kursta katılımcı hekimlere hayvan modeller üzerinde uygulama şansı sunuldu. Canlı yayınlanan ameliyatlarla katılımcıların soruları cevaplandı.