İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Kuduza karşı doğaya uçakla aşı yemi tabletleri atılıyor

Kuduza karşı doğaya uçakla aşı yemi tabletleri atılıyor

576
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz hastalığı ile mücadele programı kapsamında, yabani hayvanların ağız yoluyla aşılanmasını sağlamak için havadan aşı yemi atıyor.

Bu kapsamda, Erdek’in de içinde olduğu tüm Kapıdağ Yarımadası genelinde, yaban hayvanların yaşam alanları olan kırsal ve ormanlık alanlara uçakla köfte şeklinde aşı yemi tabletleri atılmaya başladı. Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, ormanlarda aşı yemi bulursanız kesinlikle dokunmayın uyarısı yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmayla hakkında bilgi veren Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, “Kuduz hastalığı ülkemizde ve komşu ülkelerde farklı hayvan türlerinde yaygın olarak görülmektedir. Ülkemizdeki mihrak sayısı yıllara göre değişmekle birlikte, son yıllarda vaka sayısının düşürülmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yoğun aşılama çalışmalarına ilave olarak yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmaları da yürütülmektedir. Ülkemizde, geçmişte ağırlıklı olarak köpekler aracılığıyla yayılan hastalık, son yıllarda değişim göstermiştir. Aşılamada hedef hayvan türü yaban hayatındaki hastalık oluşumunda, devamında önemli payı bulunan tilkilerdir. Balık unu ve yağı gibi tilkilerin ilgisini geçecek koku ve lezzete sahip yemlerin içerisinde bir kapsül, kapsül içerisinde de aşı içeren süspansiyon bulunmaktadır. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren “bait”lere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemleriyle temas etmemeleri gerekmektedir. Bu kapsüllerle ve içindeki süspansiyonlarla temas edilmesi ya da kazara yenmesi gibi durumlarda riskli olabileceğinden doktor tarafından değerlendirilebilmesi ve gerekli durumlarda kuduz profilaksisi uygulanması için en yakın hastaneye başvurmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *