İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel OSMEK kursiyerlerine meme kanseri semineri

OSMEK kursiyerlerine meme kanseri semineri

1989
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında kadınlara yönelik programlar düzenleyen Osmangazi Belediyesi, seminerlerine bir yenisini daha ekledi.

Osmangazi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Osmangazi Meslek Edindirme Kursları’nda (OSMEK) eğitim gören kadın kursiyerlere meme kanseri semineri düzenlendi. Soğanlı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminerde Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Engin Ovalıoğlu, kursiyerlere çağımızın hastalığı olan kanserden korunmanın yolları ve erken teşhisin önemi hakkında bilgiler verdi. 20 yaşın üstündeki her kadının ayda bir kez kendi kendini muayene etmesi gerektiğini belirten Ovalıoğlu, “Görsel muayenede her iki meme arasında asimetri, meme başında ya da cildinde olan çöküntü, meme cildinde kalınlaşma, ödem, portakal kabuğu görünümü, meme başında şekil ve yön değişikliği, koltuk altında şişliğe dikkat edilmeli. Meme kanserlerinin yüzde 50’si, 2 santimden küçükken el ile saptanabilir” dedi.

Yoğun katılımın sağlandığı seminerde Klinik Psikolog Esma Kınalı da, kanser sürecinde ruh sağlığı ve psikolojik destek konusunda kadın kursiyerleri bilgilendirdi. Herkesin hastalığı farklı anlamlandırdığına dikkat çeken Kınalı, “Kimi öfkelenir, kimi üzülür, kimi kabullenicidir. Bu tepkilerin belirleyicisi, hastalığa verdiğimiz anlamdan geçer. Durumu felaketleştirmek, kişiselleştirmek, genellemeler yapmak olayları olduğu gibi görmemizi zorlaştırır. Bu gidişat, doğal olarak kaygı ve öfkeyi arttırır. Hasta ve yakınlarını anlamaya çalışırken onların şok, inkâr, öfke, depresyon ve kabullenme süreçlerinden geçtiğini göz ardı etmemeliyiz. Kaygıyı kontrol edebilirsek daha sağlıklı bir hayatın kapıları ardına kadar açılır” diye konuştu.

Seminer sonunda kursiyerlerden gelen soruları cevaplayan uzmanlar, merak ettikleri konularda katılımcılara yol gösterdi. Osmangazi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Sevcan Yaman ise desteklerinden dolayı Medical Park Bursa Hastanesi yetkililerine teşekkür etti.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *