İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel (Özel) Kimse dokunamıyor...Bir köy göz göre göre yok oluyor

(Özel) Kimse dokunamıyor...Bir köy göz göre göre yok oluyor

132
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa’da yapılan bir yanlış tespit yüzünden köyün tamamı tescilli yapı ilan edildi. Köydeki evlere tek bir çivi bile çakılamazken, evler tek tek yıkılıyor ama kimse bir şey yapamıyor.

Köylüler tarihi olmayan köy evlerinin SİT alanı kapsamına alınmasıyla evlerine ne tadilat yapabiliyor ne de yıkabiliyor. Hal böyle olunca harabeye dönen evlerini terk etmek zorunda kalan köylüler ne yapacaklarını şaşırdı.

Orhaneli ilçesi Deliballılar köyü sakinlerinin başı yapılan bir hata sebebiyle dertte. Köylüler tarihi olmayan köy evlerinin SİT alanı ilan edilmesiyle birlikte evlerinin yıkılışını izlemekle yetiniyor. Şu an köyde 10 ev yıkılmış ve harap vaziyette duruyor. Köylüler SİT alanı olduğu için molozları kaldırıp yerine yeni ev yapamıyor. İşin içinden çıkamayan köylülerin yarısı köylerini terk edip şehre taşınmak zorunda kaldı.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini ifade eden Delibalılar Köyü Muhtarı Şahmeran Ay, "Köyümüzün evleri SİT alanı ilan edilip Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış. Bu evler koruma altındaysa restore etmeleri gerekmez mi? Evler yıkılıyor. Kimse bir şey yapamıyor. Yıkılan evin molozunu da kaldıramıyoruz. Şu an köyde 10 tane yıkılmış bina var. Köyümüzün evleri tarihi falan değil. Evler yeni yapılmış evler. Evlerimiz tarihi SİT alanında olmasını gerektirecek şekilde değil. Köyümüze 10 yıl önce üniversite öğrencileri gelip eski evlerin fotoğrafların çekmişler. Onun ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu burayı koruma altına almış. Aslında evleri değil bizim köyün insanlarını koruma altına alsınlar. Köyde insan kalmadı, her kes köyü terk ediyor. Köyde yaşayanların en genci 80 yaşında. Köyümüz nüfusu şu an 70 kişi. Göç olmadan önce 180 kişi yaşıyordu" dedi.

Evlerine çivi bile çakamayan köylüler ise "Köyümüzün evleri tarihi değil, evleri bizim babalarımız yaptı. Biz hatırlıyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülsün. Yoksa köyde yaşayan insan kalmayacak" şeklinde konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *