İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel (Özel) Topraksız çilek üretiyor

(Özel) Topraksız çilek üretiyor

480
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiftçiler gelişen teknolojiye ayak uyduruyor. Bursa’da bir çiftçi artık çilekleri bilgisayarlı sistemle yetiştiriyor. Tek bir tuşla hem sulama, hem de ilaçlama yapılıyor.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde uzun yıllardır çiftçilik yapan Abdullah Gün, daha fazla mahsul alabilmek için bu yıl ilk kez topraksız tarım uygulamasıyla çilek üretiyor. Yapılan sistemle artık tek tuşla her şey hallediliyor. Gün, bu yıl ilk kez başladıkları topraksız çilek üretiminden hayli memnun.

Abdullah Gün, "Açık arazide yaptığımız işin 7 kat daha fazlasını yapıyoruz. Açık arazide oturarak, eğilerek çilek topluyorduk. Ama artık bu sıkıntımız yok. Çilekleri ayakta daha rahat bir şekilde topluyoruz. Normalde sulama ve veya ilaçlamada fazlalık toprağın altına gidiyordu. Fakat bu sistemle çilek aldığını alıyor, almadığını ise kanal sayesinde geri getiriyor. Yapılan arıtma neticesinde tekrar kullanabiliyoruz. Sistemle birlikte zararlı böceklerle mücadele daha iyi oluyor. Bununla birlikte maliyetler düşmüş oluyor. Fiyatlar da düşebilir. İnsanlar pahalı diyorlar, aslında çilek şu anda 5-6 TL arasında. Fakat bence 10 TL’den aşağı olmaması lazım. Çünkü tarlada o kadınların çektiği çileye göre çileğin 10 TL olması lazım. Ama böyle sistem kurulursa çilek fiyatları da düşer. Bunun için de devletin bu tür uygulamalar için üreticiye destek vermesi lazım. Bu sistemin maliyeti çok. İnegöl’de daha önce deneyenler oldu, ama başaramadılar. Biz inşallah başaracağız. Artık sistem oturdu, bir sıkıntı yok. Biz hata yapmasak bir sıkıntı olacağını sanmıyorum" diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *